• BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04

İran Türkiye´nin Ticari Önceliğidir

İran Türkiye´nin Ticari Önceliğidir

Türkiye Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Ankara´nın yeni hükümetinin İran ile ekonomi ve ticari iş birliğine bakış açısı hakkında şunları söyledi: “İran, Türkiye´nin ticari önceliğinde ve odak noktasında yer almaktadır. İran-Tü

 

IRNA 

Türkiye Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Ankara´nın yeni hükümetinin İran ile ekonomi ve ticari iş birliğine bakış açısı hakkında şunları söyledi: “İran, Türkiye´nin ticari önceliğinde ve odak noktasında yer almaktadır. İran-Türkiye Karma Ekonomi Komisyonunun Türk tarafının Başkanı olarak İran ile ilişkileri geliştirmeye çalışacağım.”

Zeybekçi, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) Başkanı ve üyeleriyle iftar yemeğinde bir araya geldiği ilk görüşmesinde gazetecilerin sorularını yanıtlarken bu konuyu dile getirdi.

Ankara´nın yeni hükümetinin İran ile ilişkileri geliştirmek için nasıl bir tutum izleyeceği ve Tahran´da Türkiye Ticaret Merkezinin açılmasıyla neyin hedeflendiği yönündeki soruya Zeybekçi şu yanıtı verdi: “Tahran´da Türk Ticaret Merkezinin açılması Türkiye´nin yurt dışında ticaret merkezini açması yolundaki ilk adımı olacak. Ayrıca bu, hükümetin ticareti geliştirme yönündeki en önemli adımlarından sayılıyor.”

Türkiye Ticaret Merkezinin Tahran´ın en önemli bölgelerinden birinde inşa edileceğine işaret eden Zeybekçi, Türk ticaret müşavirliklerinin genelde büyükelçiliklerin içinde olduğunu ancak müşavirliklerin faaliyetlerinin büyükelçilikten ayrılmasıyla on müşavirliğin söz konusu ticaret merkezinde çalışacağını söyleyerek şöyle devam etti: “Bu müşavirler İran´ın tamamını dolaşarak İranlı iş adamlarıyla iletişimde olacaklar bununla birlikte İranlı ve Türk yatırımcılar arasında iletişim köprüsü görevini yapacaklar.”

Zeybekçi, İran ve Türkiye´yi iki kardeş ülke olarak niteleyerek şunları belirtti: “Bizim ekonomik, siyasi ve kültürel her alanda iyi ilişkiler içinde olmamız gerekli. İran ve Türkiye´nin potansiyel iş birliği kapasiteleri var. Bu kapasitelerin kullanılmasıyla iki ülke ticaret hacminde 50 milyar dolara ulaşacağımıza inanıyorum.”(İRAN,IRNA-15 Haziran 2016)



22.5° / 13.8°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor