• BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07

İran ve Türkiye`siz İttifak Eksik

İran ve Türkiye`siz İttifak Eksik

Yarım yüzyılı aşkın süredir NATO`nun doğu hududunun kalesi durumundaki Türkiye`nin sınırı infilak etse de Atlantik Paktı İslam Devletine karşı Irak`ta girişilecek bombardımanlara katılmayacak; Türkiye de sadece insani operasyonlara des

Alberto Negri

Ankara Cihatçıların Peşine Düşme Konusunda İsteksiz... Tahran ise ABD`nin Uzağında Tutuluyor.

Yarım yüzyılı aşkın süredir NATO`nun doğu hududunun kalesi durumundaki Türkiye`nin sınırı infilak etse de Atlantik Paktı İslam Devletine karşı Irak`ta girişilecek bombardımanlara katılmayacak; Türkiye de sadece insani operasyonlara destek vermekle yetinecek.

Türkiye, pek çok nedenle en fazla isteksizlik gösteren Batılı müttefiklerden biri. Bugün Ankara tereddüt içinde; çünkü yüzde 10`u Türk militanlardan oluşan IŞİD`in elinde 60 kadar Türk rehine bulunuyor ve bir milyonu aşkın Suriyeli mülteciyi kabul eden topraklarında saldırılar yaşanmasından korkuyor.

Dün Paris`te Irak`taki halifelikle mücadele etmek için düzenlenen zirvede bu konular ele alınmadı. Yine aynı şekilde açıklanan şeylerden ziyade IŞİD`in kalesi durumundaki Suriye`de hava saldırılarının ne şekilde yapılacağından tutun da sahada cihatçılarla kimin çarpışacağına varıncaya kadar açıklanmayan şeyler daha fazlaydı. Çünkü halifeliğin kara bayrağını ortadan kaldırmak için bombardımanların yeterli olacağını düşünmek tamamen yanıltıcı bir düşünce tarzı olacaktır.

Esad`ın muhaliflerini katletmek için başka canavarlar yaratmaya ihtiyacı yok, bunu kendi başına yapıyor zaten.

Gerçek şu ki Batı`da ve Sünni Arap dünyasında tüm İslam âleminden ithal edilen bu cihatçıların rejimi bozguna uğratmaları umudu vardı. Öyle ki Orta Doğu`yu ilgilendiren her konferansta bir mantra gibi dillerden düşürülmeyen, ılımlı muhalefet olarak tabir edilen unsur hiçbir kredibilite yahut kayda değer bir askerî yardım elde etmedi çünkü kontrolden çıkan ve daha sonra kısmen halifeliğe katılan gruplar tarafından oldukça kısa süre zarfında oldukça hızlı şekilde alt edildi. Bu arada eski bir hikâyeyle karşı karşıyayız: Yıllar önce Afganistan`da olduğu gibi, yapılan hataları telafi etmek.

Paris`teki zirvenin bir başka önemli yanı da İran`ın davet edilmemiş olması ve Suriye`nin, malum nedenlerle yokluğuydu. İran dinî lideri Ali Hamaney, Tahran`ın konferansa davet edilmeyeceğini anladığında Amerikalılarla iş birliği tekliflerine sert şekilde cevap verdi: “ABD İran`ı kenarda tutmaya devam ediyor ve Körfez monarşileri gibi Sünni müttefiklerini şımartmayı tercih ediyor. Ancak IŞİD’e karşı Kürt peşmergelerle birlikte yıllardır aşırı uç hareketleri, IŞİD’i kendi evlerinden uzak tutmak için finanse eden şeyh ve emirlerin askercikleri değil, İran`ın devrim muhafızlarının eğittiği Iraklı Şii milisler çarpışacak. Suriye`de de cihatçılarla çarpışmayı Esad`ın ordusu ve Lübnanlı Hizbullah göğüsleyecek.” (İtalya, Il Sole 24 Ore - 16 Eylül 2014)



17° / 11.3°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor