• BIST 100

    10045,7%-0,37
  • DOLAR

    32,36% -0,38
  • EURO

    34,72% -0,20
  • GRAM ALTIN

    2408,87% -0,56
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00

İran´da Suudi elçiliği ateşe verildi, gerginlik büyüyor

İran´da Suudi elçiliği ateşe verildi, gerginlik büyüyor

Suudi Arabistan´da aralarında Şii din adamı Şeyh Nimr Bakır el Nimr´in de bulunduğu 47 kişinin idam edilmesinin ardından yüzlerce İranlı, Tahran´daki Suudi Arabistan Büyükelçiliği´ne Molotof kokteylleri ile saldırarak binayı ateşe ve

 

2011´de Bahreyn´de Şiilerin öncülüğündeki gösterilere destek veren ve Suudi Arabistan´da eş zamanlı olarak düzenlenen rejim karşıtı protestolara öncülük eden Şeyh Nimr Bakır el Nimr, 2012´de ´terörü desteklemek, protestoları teşvik etmek ve fitne çıkarmak´ gibi suçlamalarla tutuklanmış ve idama mahkum edilmişti.


Şii din adamının idamını protesto eden İranlıların Tahran´da düzenledikleri protesto gösterisi, Suudi Arabistan Büyükelçiliği´nde son buldu. Suudi Arabistan yönetimi aleyhinde sloganlar atan eylemcilerden bazıları elçiliğe girerek, binayı ateşe verdi. Güvenlik güçleri olaylara müdahale ederek elçiliğe giren eylemcileri dışarı çıkardı ve göstericileri dağıtmak üzere göz yaşartıcı gaz kullandı.

Polisin müdahalesine rağmen bazı göstericilerin gece boyunca elçilik çevresinde beklemeye devam ettiği bildirildi. Tahran´ın Meşhed kentinde de Suudi Arabistan´ın başkonsolosluk binasının göstericiler tarafından saldırıya uğradığı kaydedildi.

Ülkenin birçok bölgesinde de Suudi Arabistan karşıtı gösteriler düzenlendi.

RUHANİ: SALDIRGANLAR YARGILANACAK

İran Dışişleri Bakanlığı halka sakin olma çağrısı yaparken, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de Suudi Arabistan elçilik binalarına saldıran kişilerin adalet karşısına çıkarılacağını belirtti.


Ruhani, 'İçişleri Bakanı´ndan Adalet ve İstihbarat Bakanlığı´nın da yardımıyla saldırganların kimliklerinin tespit edilip yargı önüne çıkarılmasını istiyorum' dedi. Ruhani, Şii din adamının idamını üzüntüyle karşıladıklarını, ancak şiddet olaylarının İran´ın imajına zarar vermesine göz yummayacaklarını söyledi.

RİYAD´DAN TAHRAN´A NOTA

Öte yandan Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, İran´ın Riyad Büyükelçisi´ni çağırarak, Şii din adamının idam edilmesi konusunda Tahran´dan yapılan açıklamalar nedeniyle protesto notası verdi.



16.8° / 12.2°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor