Tarih: 14.05.2018 18:44

İran´dan AB´ye ´nükleer program´ mektubu: Ortak çalışma komisyonu kurulsun

Facebook Twitter Linked-in

 

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini´den ülkesinin nükleer programına ilişkin Kapsamlı Ortak Eylem Planı´yla (KOEP) ilgili 'ortak çalışma komisyonu' kurulması talebinde bulundu.

İran resmi ajansı IRNA´nın haberine göre Dışişleri Bakanı Zarif, Moskova´da basın mensuplarına yaptığı açıklamada, AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini´ye hitaben yazdığı mektupta KOEP´le ilgili 'ortak çalışma komisyonu' kurulması talebinde bulunduğunu duyurdu. Bürüksel ziyareti öncesi yaptığı açıklamada Zarif, kurulacak ortak çalışma komisyonu sayesinde önce KOEP´e taraf olan 4+1 ülkeleri üst düzey diplomatları ve gerekmesi durumunda ilgili ülkelerin dışişleri bakanlarının bir araya gelmesinin mümkün olacağını ifade etti. 

BM´YE ŞİKAYET MEKTUBU: ABD KOEP´İ İHLAL EDİYOR

Zarif ayrıca, ABD´nin KOEP´i ihlal ettiğine dair bir şikayet mektubunu da BM Genel Kurulu ve BM Güvenlik Konseyi´ne gönderdiğini açıkladı. ABD Başkanı Donald Trump´ın, geçen hafta ülkesinin İran ile yapılan KOEP´ten çekilme kararını açıklamasının ardından Çin ve Rusya´yı ziyaret eden Zarif´in yarın da Brüksel´de resmi temaslarda bulunması bekleniyor. 

KOEP, İran ile P5+1 ülkeleri (ABD, İngiltere, Fransa, Rusya, Çin ve Almanya) arasında 2015´te imzalanmıştı. Söz konusu ülkeler İran´ın nükleer programında kısıtlamalara gitmesi karşılığında bazı ekonomik yaptırımları kaldırmayı kabul etmişti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —