Tarih: 20.11.2017 16:31

İran´dan Arap Birliği kararına tepki: Yalan ve değersiz

Facebook Twitter Linked-in

 

ISNA´nın aktardığına göre Kasımi 'Birçoğu Suudi Arabistan´ın kısır politikaları nedeniyle çözümsüz kalan bölge sorunlarına yönelik çözüm, böyle değersiz açıklamalar yayımlamak değildir. Ayrılıkları körükleyen İsrail´in politikalarını takip etmekten vazgeçmektir' diye konuştu. 

´YEMEN´DEKİ ARAPLAR´A YÖNELİK VAHŞİ SALDIRILARINI DURDUR´

Arap Birliği açıklamasını aynı zamanda ´yalan´ olarak niteleyen Kasımi, Suudi Arabistan´a da ´Yemen´deki Araplar´a yönelik vahşi saldırılarını durdurması´ ve ´Lübnan, Katar ve tüm bölge üzerindeki baskısını sonlandırması´ çağrısında bulundu.

´ASIL KONUDAN DİKKATİ UZAKLAŞTIRMA ÇABASI´

Riyad´ı İsrail´in politikalarını takip etmekle de suçlayan Kasımi 'Siyonist rejimin (İsrail) politikasını takip etmek, dikkati asıl konudan yani Filistin´in işgalinden uzaklaştırma amacı taşıyor' ifadelerini kullandı. 

Pazar günü Suudi Arabistan´ın isteği üzerine ´Tahran´ın bölgedeki ihlallerine ilişkin´ Kahire´de olağanüstü toplanan Arap Birliği´nin sonuç bildirgesinde 4 Kasım´da Yemen´deki Husi milislerinin Riyad´a attığı balistik füze saldırısı ´güçlü şekilde´ kınanmıştı.

Lübnan Hizbullah´ının ´terör örgütü´ ilan edildiği bildirgede, saldırı ´hem Suudi Arabistan hem de Arap ulusal güvenliğine yönelik açık bir saldırganlık´ olarak nitelenmişti.

Riyad´n kendini savunma hakkını vurgulayan Arap Birliği ülkeleri dışişleri bakanları,  ´İran ihlallerine yönelik´ tüm meşru prosedürleri desteklediklerini de bildirmişti.

Lübnan ise karara itiraz etmişti. Suudi Arabistan ve müttefikleri füze saldırısından Husiler´e destek veren İran´ı sorumlu tutmuş, Tahran ise suçlamaları yalanlamıştı.

EBU GAYT: ARAP DEVLETLERİ LÜBNAN´I ANLIYOR

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt ise bugün Beyrut´ta havalimanında yaptığı açıklamada Arap devletlerinin Lübnan´ın pozisyonunu anladığını ve ülkenin bölgesel bir gerilimin etkisi altına girmesini istemediklerini söyledi.

Daha sonra Birleşmiş Milletler (BM) Batı Asya Ekonomik ve Sosyal Komisyonu´ndaki (ESCWA) ´Arap Ülkeleri Bölgesel Koordinasyon Mekanizması´ toplantısına geçen Ebu Gayt, burada yaptığı açıklamada da, Arap Birliği´nin 2 yıl önce de Hizbullah´ı terörist organizasyon ilan ettiğini hatırlattı.

Ebu Gayt, 'Bu yeni bir durum değil. Arap Birliği daha önce de benzer bir karar almıştı' ifadelerini kullandı.

Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) 2 Mart 2016´da yaptığı yazılı açıklamayla Lübnan merkezli Hizbullah´ı, tüm yöneticileri, ve bağlı örgütleri terörist organizasyon olarak ilan etmiş aynı gün içinde Arap İçişleri Bakanları Kurulu da Tunus´taki toplantısında Beşar Esad hükümetine destek vermek için buradaki savaşa müdahil olan Hizbullah´ı terör örgütü olarak nitelendirmişti.

Arap Birliği´nin 11 Mart 2016´da düzenlediği 145. Dışişleri Bakanları Toplantısı´nda da Hizbullah terör örgütü ilan edilmişti. Karara, Irak, Cezayir ve Lübnan çekince koymuştu.

 AUN: HİZBULLAH´IN KENDİNİ SAVUNMA HAKKI VAR

Diğer taraftan Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Aun koalisyon hükümetinde yer alan Hizbullah´ı ´terör örgütü´ ilan eden Arap Birliği kararını reddettiklerini söyledi. 

Lübnan´ın ´on yıllardır İsrail saldırılarına maruz kaldığını´ söyleyen Aun, ´Hizbullah´ın kendini savunmaya hakkı olduğunu´ belirtti.

Aun, Lübnan hükümetine yönelik ´terör saldırısına ortak olma´ suçlamasını da reddettiklerini söyledi.

 

 



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —