Tarih: 09.01.2019 12:03

İran´dan Avrupa ülkelerine 'teröristleri himaye' suçlaması

Facebook Twitter Linked-in

 

Zarif, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Hollanda ve Danimarka makamlarının İran ile ilgili açıklamalarına cevap verdi. 

Aralarında Danimarka, Hollanda ve Fransa´nın da bulunduğu Avrupa ülkelerinin '12 bin İranlıyı öldüren ve Saddam´ın Irak Kürtlerine karşı işlediği suçlara ortak olan' Halkın Mücahitleri Örgütü ile 'masum İranlıları öldüren Avrupa´daki diğer teröristlere ev sahipliği yaptığını' ileri süren Zarif, 'İran´ı suçlamak, Avrupa´yı teröristleri barındırma sorumluluğundan kurtarmayacaktır' ifadelerini kullandı.

Hollanda Güvenlik ve İstihbarat Dairesi (AIVD) tarafından yapılan yazılı açıklamada, Hollanda´da 2015 ve 2017´de İran asıllı kişilerin suikastlarında İran´ın bağlantısı olduğuna dair güçlü ipuçları olduğu açıklanmıştı. Dışişleri Bakanı Stef Blok ise konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, Hollanda´nın tavsiyesi üzerine Avrupa Birliği´nin (AB) bugün İran istihbarat servisine ve bazı yöneticilerine yaptırım uyguladığını belirterek, bu kişilerin Avrupa´daki finansal varlıklarının dondurulduğunu ve Avrupa´ya seyahatlerinin yasaklandığını bildirmişti.

Danimarka Dışişleri Bakanı Anders Samuelsen ise AB´nin, İran istihbarat servisine yaptırım uygulayacağını bildirerek şu ifadeleri kullanmıştı: 'Avrupa dış politikası için önemli bir zafer. AB, İran istihbarat servisine, Avrupa topraklarında suikast planladığı için yaptırım uygulamaya karar verdi. Bu tür davranışların AB´de kabul edilmeyeceğini göstermek için çok güçlü bir karar'.

İran; İngiltere, Hollanda, Danimarka ve Fransa gibi ülkeleri Halkın Mücahitleri Örgütü, El Ahvaziye örgütü ve diğer silahlı muhalif oluşumlara destek vermekle suçluyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —