Tarih: 27.02.2014 21:23

İran`dan Gelen Gaz Miktarı Artacak

Facebook Twitter Linked-in

İRNA

İran Petrol Bakan Yardımcısı Ali Macidi, Türkiye’ye gaz ihracatını artırmak için 3-4 yıllık bir zamana ihtiyaç duyulduğuna işaret ederek, “Türkiye enerji piyasasındaki payımız artarsa Ankara, İran’dan aldığı gaz fiyatının da düşmesini bekleyebilir.” dedi.

IRNA muhabirine konuşan Macidi, “Türkiye, gaz fiyatının düşmesi için İran’ı uluslararası tahkime şikâyet etti ve bu şikâyet incelenmektedir. İki taraf görüşlerini ve savunmalarını verdi. Gelecek aylarda bu şikâyet konusunda tahkim kurulu nihaî kararını verecek. Türk yetkililer müzakerelerde, İran’dan aldıkları gazın Rusya’dan alınandan daha pahalı olduğunu belirttiler. Tabii söz konusu anlaşmaların içeriğini hiçbir ülkenin açıklamadığını göz önüne bulundurmak gerek. Biz Türkiye’ye, fiyat ve miktar konusunun orantılı olması gerektiği yanıtını verdik. Bu yüzden Türkiye’nin enerji piyasasındaki payımız artarsa Ankara, fiyatlarımızın Rus gazının fiyatlarıyla rekabet etmesini de beklemeli.” ifadelerini kullandı.

Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile Türkiye’ye ihraç edilen gaz fiyatları konusundaki müzakerelere değinen Macidi, “Türkiye’ye gaz ihracatında az bir artış olabilir, ancak büyük ölçülerdeki artış zaman alır çünkü yeni boru hatlarının inşa edilmesi gerekir.” dedi.

Türkiye’nin İran’dan gaz ithalatını artırmak için yeni boru hatlarının yapımı için yatırım yapmaya ihtiyacı olduğuna işaret eden Macidi, “Türkiye’ye gaz ihracatını artırmak için 3-4 yıllık bir süreye ihtiyaç var.” değerlendirmesinde bulundu.

Daha önce de İran Petrol Bakanı Bicen Namdar Zengene yaptığı açıklamada, Türklerin önerisi gereğince ihraç edilen İran gazının 10 milyar metreküpten 20 milyar metreküpe kadar artırılması için müzakerelerin yapıldığını, anlaşma sağlanması durumunda da İran doğal gazının Türkiye’ye ihracatının iki katına çıkacağını belirtti.

Türkiye’nin doğal gaz konusundaki yeni önerisinin Petrol Bakanlığında incelendiğine işaret eden Zengene, “Uzmanlık değerlendirmelerinden sonra Tahran, Türkiye’ye ihraç ettiği gaz fiyatı konusunda son kararını resmen açıklayacak.” dedi. (İran resmi haber ajasnı IRNA - 26 Şubat 2014)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —