Tarih: 25.06.2015 13:20

İran İle Ankara`nın Doğal Gaz Uzlaşısı

Facebook Twitter Linked-in

 

ISNA

İran doğal gazının fiyatının yüksek olması nedeniyle Türkiye’nin İran’ı şikâyet etmesine ilişkin dava bir yılı aşkın bir süredir Uluslararası Tahkim Mahkemesinde incelendiği ve henüz sonucun açıklanmadığı sırada Tahran ile Ankara uzlaştı. Bu uzlaşmaya göre Türkler, İran’ın doğal gaz ithalatını artırma karşılığında fiyat indirimi şartlarını kabul etti.

Türkiye Cumhurbaşkanı’nın nisan ayındaki Tahran ziyaretinden önce bir kez daha İran’ın fiyat indirimi yapması istendi ancak fiyat indirimi yerine gaz satın alma miktarını iki katına çıkarma konusunu gündeme getiren İran`ın bu teklifini Türkler kabul etmemişti.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı ile görüşmelerinin ayrıntıları hakkında, 'Israrla üzerinde duyduğumuz şey enerji konusuydu çünkü biz doğal gazın büyük bir kısmını İran’dan alıyoruz.' demişti.

Bu görüşmede Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, doğal gazda fiyat indirimini doğal gaz satışını iki katına çıkarma şartına bağlamıştı.

Ancak İran Petrol Bakanı, bu görüşmeden sonra Türklerin Ruhani’nin bu şartını kabul etmediklerini söyledi.

Geçen yaz İran Cumhurbaşkanı ve Petrol Bakanı’nın Ankara ziyaretinde de İran’ın Türkiye’ye ihraç ettiği gazda fiyat indirimine gidilmesi konusu görüşüldü ancak bir sonuç elde edilmedi.

Ancak şimdi İran’ın Türkiye Büyükelçisi Ali Rıza Bigdeli`nin açıklamasına göre Tahran ile Ankara, Türkiye’nin İran’dan gaz ithalatını artırmak ayrıca fiyat ayarlaması için bir ön anlaşma sağladı ve taraflar bu anlaşmayı iki komşu ülke arasında enerji iş birliği için umut verici bir tablo olarak değerlendiriyorlar.(İran, ISNA - 24 Haziran 2015)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —