• BIST 100

    10268,6%0,2
  • DOLAR

    32,29% 0,17
  • EURO

    34,84% 0,15
  • GRAM ALTIN

    2445,22% 0,54
  • Ç. ALTIN

    3877,27% 0,00

İran´ın İsfahan kentinde binlerce kişi nehrin canlandırılması talebiyle protesto etti

İran´ın İsfahan kentinde binlerce kişi nehrin canlandırılması talebiyle protesto etti

İstihfan kentinde büyük Zayandeh Rud Nehri´nin aktığı büyük bir çorak toprak şeridinde duran denizi ve çiftçileri yayınladı.

 

İran´ın merkezindeki İsfahan kentinde binlerce protestocu, 'İsfahan´a nefesini ver, Zayandeh Rud´umuzu geri ver' sloganlarıyla kuruyan büyük bir nehrin yeniden canlandırılması talebiyle bir eylem gerçekleştirdi.

 

Nehir, yıllardır su kıtlığı ve kuraklıkla karşı karşıya kalması sebebiyle çiftçiler, konuyayeterli dikkat verilmediğinden aralıklı olarak protesto ettiler. Ancak yetkililer, soruna henüz sürdürülebilir bir çözüm bulabilmiş değil.

 

Eski yönetimler çözümler bulmaya söz vermişti ve ülkenin Yüksek Su Konseyi, sekiz yıl önce sürdürülebilir bir çözüm olduğunu söylediği büyük bir sulak alanın canlandırılmasını içeren dokuz maddelik bir planı onayladı, ancak bu plan hiçbir zaman tam olarak uygulanmadı.

 

Yapılan protesto devlet büyüklerinin dikkatini çekti ve konuyu ciddi bir şekilde takip edeceğine söz verdi. Başkan Ebrahim Raisi çevre uzmanlarıyla bir toplantı düzenledi, ayrıcaEbrahim Raisi´nin ilk başkan yardımcısı Mohammad Mokhber, devlet yayın kuruluşuyla kısa bir telefon görüşmesinde protestoculara doğrudan hitap etti.

 

https://www.aljazeera.com/news/2021/11/19/thousands-protest-in-irans-isfahan-to-demand-revival-of-river

 

Derleyen: Aslıhan DEREKÖY 



17.8° / 13.7°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor