İran-Türkiye İlişkileri Yeniden Yapılandırıldı

İran-Türkiye İlişkileri Yeniden Yapılandırıldı

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani`nin haziranda Türkiye`ye yaptığı ziyaret sırasında İran ile Türkiye arasındaki işbirlikçi söylem arttı. İran Cumhurbaşkanı ve Türk mevkidaşı Abdullah Gül, yeniden hayat verilen İran-Türkiye ittifak?

Ilan Berman, Nika Madyoon

Bu yaz başlarında İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani beklenmedik bir yere ziyarette bulundu; Türkiye`nin başkenti Ankara. Haziran ayındaki bu ziyaret, İran ile Türkiye arasındaki siyasi bağlarda yaşanan kayda değer gelişime işaret ediyor.

Mart 2011`de Suriye`de 'Arap Baharı' baş göstermeden önce Türkiye ile İran birçok konuda taktiksel iş birliği yaptı. 2000-2010 yıllarında iki ülke arasındaki ticaret 10 katına kadar çıkarak 10 milyar doları aştı. İran ile Türkiye aynı zamanda Filistin`deki Hamas hareketini destekledi ve Ankara, İran`ın nükleer kapasitesini artırmaya yönelik ısrarlı girişimlerinin aleni bir destekçisi oldu.

Şimdiyse işlerin seyri bir kez daha değişiyor. Ruhani`nin haziranda yaptığı ziyaret sırasında ülkeler arasındaki işbirlikçi söylem arttı. İran Cumhurbaşkanı ve Türk mevkidaşı Abdullah Gül, yeniden hayat verilen İran-Türkiye ittifakına övgüler düzdü ve söz konusu iş birliğinin terörle mücadeleden Orta Doğu`yu nükleer silahtan arındırmaya kadar birçok konuda sahip olduğu potansiyel katkıyı yüceltti.

Uzlaşma bununla da kalmadı. İki ülke, finanstan turizme ve iletişime kadar birçok konuda bir düzineye yakın iş birliği anlaşması imzaladı. İki ülke, aynı zamanda Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan`ın ocak ayındaki Tahran ziyareti sırasında resmen kararlaştırdığı üzere ikili ticareti gelecek yıla kadar 30 milyar dolara çıkarmak için ortak bağlılıklarını pekiştirdi.

İki ülke arasında eriyen bu buzlar, içinde bulundukları zamanın bir göstergesi. İran, nükleer müzakerelerin bir sonucu olarak 'P5+1' ülkeleri ile tarihî bir uzlaşmanın ortasında. Geçen sonbahardan beri Batı`nın uyguladığı yaptırımların azaltılması, bir zamanlar sallantıda olan İran ekonomisini Türk mamulleri ve yatırımı için cazip bir pazar hâline getirdi.

İki ülkenin de gerçek bir tehdide dönüşmeden önce İslam Devletini etkisiz hâle getirme konusunda çıkarları olduğu düşünülürse Irak`taki mevcut karmaşa, bu yakınlaşma için olası bir başka sebep teşkil ediyor.

Bütün bunlar bir araya gelince yaşanan bu değişimler, İran ile Türkiye arasındaki ilişkilerde yaşanan bir yeniden yapılanmanın temelini oluşturuyor. Bunun sonucu da Orta Doğu`nun kuvvetle muhtemel en önemli stratejik ortaklığında yeni bir aşamaya dikkatleri çekiyor. (ABD, The Washington Times - 21 Temmuz 2014)

 



Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.

Türkiye

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.

Dünya

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.

Türkiye

Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Genç ASAM

Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı

Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz

Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi

2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?

Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi

Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı

ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi

İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı

Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme

HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı

ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…

Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız

KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'

Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi

İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor

Helal telefon olsa alır mıydın?

Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük

Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025

Milletimizin başı sağ olsun

Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda

Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı

Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor

Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'

Yükleniyor

loading