İran-Türkiye Tercihli Ticaret Anlaşması
İran ile Türkiye arasında Tercihli Ticaret Anlaşması`nın imzalanmasını, iki ülke ilişkilerinde yeni iş birliği ufuklarının açılmasına bir başlangıç olarak değerlendiren Türkiye Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Ankaranın, İran ile
İRNA
Türkiye Ekonomi Bakanı, İran’ı Türkiye için Doğu`ya ve bölgenin geniş coğrafyasında ticarî fırsatların kapısı olarak değerlendirdi ve Türkiye’yi de İran için Batı`ya ve küresel ticarete açılan bir kapı olarak nitelendirdi.
Zeybekçi şunları söyledi: “Bu yıl veya gelecek yılın başında Türkiye ve İran karşılıklı kendi ihracat ürünlerinden bir fuar düzenleyecek.”
Nimetzade başkanlığındaki İran heyetine ev sahipliği yapmaktan memnuniyet duyduğunu vurgulayan Zeybekçi, “Bu toplantılar, Türkiye Başbakanı`nın ocak ayında İran`a yaptığı ziyaretinde imzalanan tercihli ticaret anlaşmasını yürürlüğe geçirmek için gerçekleştirildi.” dedi.
Zeybekçi, “Bu görüşmelerde 2015 yılı sonuna kadar iki ülke ticaretinde 35 milyar dolarlık hedefe ulaşmanın yolları konusunda inceleme ve değerlendirme yapıldı.” dedi.
Türkiye Ekonomi Bakanı, ticareti kolaylaştırmak için başka bir iş birliği belgesini imzalamaya karar verdiklerine işaret ederek “İran ve Türkiye, taşımacılığı kolaylaştırmak ve daha çok İran ürününün Türkiye’ye ve Türkiye mallarının İran piyasasına girmesine yönelik ortam yaratmak hususunda ve özetle iki ülke arasında karşılıklı ticareti kolaylaştırmak için uzlaştılar.” dedi.
İki ülke arasında gümrük, standartlaştırma, bankacılık ve taşımacılık gibi hususlarda ortak çalışma gruplarının oluşturulduğunu vurgulayan Zeybekçi, “Söz konusu çalışma grupları her üç ayda bir toplanacak ve iki ülke ticareti yolundaki engelleri kaldırmak için hızlı şekilde faaliyet gösterecek.” ifadelerinde bulundu.
Törende konuşan İranlı Bakan Nimetzâde, Ruhani hükûmetinin bölgesel diplomasisine ve İran’ın komşuları ile ilişkilerini geliştirmek istediğine işaret ederek “İran, Türkiye ile ilişkilerini geliştirmeye önem veriyor.” dedi.
Nimetzade, iki ülke arasındaki ticaretin son yıllarda İran aleyhine uygulanan ambargoların etkisiyle azaldığına işaret ederek iki tarafın çabalarıyla düşen ticaret hacminin telafi edilmesini ve belirlenen seviyeye ulaşmasını umduğunu belirtti.
Nimetzade, yeni hükûmetin ekonomik programlarını ve İran’a dış sermaye çekme yollarını açıklayarak “Geçmişte yabancı yatırımcılar İran’da emlak ve gayrimenkul konusunda yatırım yapamıyorlardı. Son zamanlarda Meclise bir yasa tasarısı sunan hükûmet, söz konusu tasarı onaylanarak yürürlüğe girmesi durumunda yabancı yatırımcılara kolaylıklar sağlama çabasında.” dedi. (İran Haber Ajansı IRNA - 08 Ağustos 2014)
Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.
TürkiyeSiyonist emperyalizm ve iki manyak…
En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.
DünyaBir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.
TürkiyeGençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Siyonist emperyalizm ve iki manyak…
Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Genç ASAM
Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı
Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz
Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi
2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?
Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi
Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı
ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi
İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı
Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme
HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı
ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…
Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız
KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'
Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi
İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor
Helal telefon olsa alır mıydın?
Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük
Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025
Milletimizin başı sağ olsun
Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!
Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda
Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı
Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor
Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'
Yükleniyor
