• BIST 100

    10266,53%-0,01
  • DOLAR

    32,26% 0,07
  • EURO

    34,74% -0,08
  • GRAM ALTIN

    2401,73% -0,30
  • Ç. ALTIN

    3880,31% -0,35

İran-Türkiye Tercihli Ticaret Anlaşması

İran-Türkiye Tercihli Ticaret Anlaşması

İran ile Türkiye arasında Tercihli Ticaret Anlaşması`nın imzalanmasını, iki ülke ilişkilerinde yeni iş birliği ufuklarının açılmasına bir başlangıç olarak değerlendiren Türkiye Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Ankara’nın, İran ile

İRNA

Türkiye Ekonomi Bakanı, İran’ı Türkiye için Doğu`ya ve bölgenin geniş coğrafyasında ticarî fırsatların kapısı olarak değerlendirdi ve Türkiye’yi de İran için Batı`ya ve küresel ticarete açılan bir kapı olarak nitelendirdi.

Zeybekçi şunları söyledi: “Bu yıl veya gelecek yılın başında Türkiye ve İran karşılıklı kendi ihracat ürünlerinden bir fuar düzenleyecek.”

Nimetzade başkanlığındaki İran heyetine ev sahipliği yapmaktan memnuniyet duyduğunu vurgulayan Zeybekçi, “Bu toplantılar, Türkiye Başbakanı`nın ocak ayında İran`a yaptığı ziyaretinde imzalanan tercihli ticaret anlaşmasını yürürlüğe geçirmek için gerçekleştirildi.” dedi.

Zeybekçi, “Bu görüşmelerde 2015 yılı sonuna kadar iki ülke ticaretinde 35 milyar dolarlık hedefe ulaşmanın yolları konusunda inceleme ve değerlendirme yapıldı.” dedi.

Türkiye Ekonomi Bakanı, ticareti kolaylaştırmak için başka bir iş birliği belgesini imzalamaya karar verdiklerine işaret ederek “İran ve Türkiye, taşımacılığı kolaylaştırmak ve daha çok İran ürününün Türkiye’ye ve Türkiye mallarının İran piyasasına girmesine yönelik ortam yaratmak hususunda ve özetle iki ülke arasında karşılıklı ticareti kolaylaştırmak için uzlaştılar.” dedi.

İki ülke arasında gümrük, standartlaştırma, bankacılık ve taşımacılık gibi hususlarda ortak çalışma gruplarının oluşturulduğunu vurgulayan Zeybekçi, “Söz konusu çalışma grupları her üç ayda bir toplanacak ve iki ülke ticareti yolundaki engelleri kaldırmak için hızlı şekilde faaliyet gösterecek.” ifadelerinde bulundu.

Törende konuşan İranlı Bakan Nimetzâde, Ruhani hükûmetinin bölgesel diplomasisine ve İran’ın komşuları ile ilişkilerini geliştirmek istediğine işaret ederek “İran, Türkiye ile ilişkilerini geliştirmeye önem veriyor.” dedi.

Nimetzade, iki ülke arasındaki ticaretin son yıllarda İran aleyhine uygulanan ambargoların etkisiyle azaldığına işaret ederek iki tarafın çabalarıyla düşen ticaret hacminin telafi edilmesini ve belirlenen seviyeye ulaşmasını umduğunu belirtti.

Nimetzade, yeni hükûmetin ekonomik programlarını ve İran’a dış sermaye çekme yollarını açıklayarak “Geçmişte yabancı yatırımcılar İran’da emlak ve gayrimenkul konusunda yatırım yapamıyorlardı. Son zamanlarda Meclise bir yasa tasarısı sunan hükûmet, söz konusu tasarı onaylanarak yürürlüğe girmesi durumunda yabancı yatırımcılara kolaylıklar sağlama çabasında.” dedi. (İran Haber Ajansı IRNA - 08 Ağustos 2014)



19.2° / 10.4°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor