Tarih: 13.07.2015 10:03

İran-Türkiye Elektrik ve Enerji Görüşmesi

Facebook Twitter Linked-in

 

İRNA

Türkiye`nin Tahran Büyükelçisi Rıza Hakan Tekin ile bir araya gelen İran Enerji Bakanı Hamit Çitçiyan, iki ülke arasındaki elektrik, enerji ve ekonomi ilişkilerin gelişmesini istedi.

İran İslam Cumhuriyet ile Türkiye arasında birçok iş birliği alanının var olduğuna işaret eden Çitçiyan, geçmişte yapılan iş birliğinin de bu iddiayı teyit ettiğini şu ifadelerde dile getirdi: 'İran ile Türkiye’nin elektrik şebekesinde birçok benzerlik mevcut. Bu konuda üretim miktarına, şebeke hatlarının genişliğine ve iletim hatlarının özelliklerine işaret etmek mümkün.”

Geçen yıl içinde İran`da üretilen elektrik miktarının 270 terawatt saatten (TWh) fazla olduğunu ifade eden İran Enerji Bakanı, ülkedeki santrallerin yüzde 15’inin hidroelektrik, yaklaşık 260 megavat yenilenebilir santral, 1000 megavat nükleer santral diğerlerinin ise termik santrallerden oluştuğunu belirtti.

Türkiye’de taş kömürün dikkate değer bir enerji kaynağı olarak kullanıldığına değinen Çitçiyan, 'Bu enerji kaynağı İran’da petrol ve doğal gaz şeklinde santrallerin yakıtı olarak kullanılıyor.' dedi.

Son yıllarda ve geçen 20 yıl içinde İran’ın santral inşası ve teknoloji üretimi açısından büyük başarılar elde ettiğini ifade eden Çitçiyan, büyük gaz santrallerinin inşasında 160-170 megavatlık bir kapasiteye ulaşarak İran’ın bu konuda kendine yettiğini ve iç üretime dayandığını belirtti.

İran İslam Cumhuriyeti`nin komşu ülkelerle elektrik konusunda iyi ilişkileri bulunduğuna işaret eden Çitçiyan şunları söyledi: 'Biz, şu ana kadar Türkiye, Irak, Pakistan ve Afganistan’a elektrik ihracatı yaptık. Türkmenistan’dan elektrik ithalatı yapıyoruz ve ayrıca Ermenistan ve Azerbaycan ile de elektrik alışverişinde bulunuyoruz. Diğer komşu ülkelerle elektrik şebekesi konusunda ilişkiler kurmaya yönelik araştırmalarımız da devam ediyor.'

İran`ın Türkiye ile elektrik ihracatı ve alışverişini geliştirmek istediğini söyleyen Çitçiyan, bu konuda bazı mutabakatlara varıldığını ve birtakım alanlarda da anlaşmaya ulaşıldığını ancak bazı konuların henüz uygulanmadığını belirtti.

Çitçiyan, 'Biz, Türkiye ile seçimlerden sonra elektrik alışverişi gibi konularda ekonomi ilişkilerimizi geliştirmeye tamamıyla hazırız. Böylece yapılan ama uygulanmayan anlaşmalar hayata geçebilir.' şeklinde ifadelerde bulundu.

Bu görüşmenin gerçekleşmesinden ötürü memnun olduğunu, İran ile Türkiye`nin birçok ortaklıklara sahip olan iki dost ve kardeş ülke olduğunu ve son yıllarda aralarındaki ilişkilerin büyük ölçüde geliştiğini belirten Türkiye’nin İran Büyükelçisi Rıza Hakan Tekin de şunları söyledi: 'Türkiye Cumhuriyeti’nin çok fazla enerji kaynakları yok. Bu husus iki ülkenin enerji özellikle de elektrik enerjisi alanında daha fazla iş birliği yapmalarına neden oldu.'

Türkiye ekonomisinin geliştiğini ve son 10 yılda ortalama yüzde 5 oranında büyüme gösterdiğini belirten Tekin, 'Buna rağmen enerji kaynaklarına olan ihtiyaç sürekli artıyor ve son 10 yılda yıllık enerji tüketimi yaklaşık yüzde 3 arttı. Geçen sene 250 TWh elektrik ürettik ama ihtiyacımız olan rakam 255 TWh`ti. Bu elektrik açığının bir kısmı elektrik hat ve şebekeler aracılığıyla İran`dan satın alındı.' dedi. (İran, İRNA - 08 Temmuz 2015)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —