• BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04

İran-Türkiye İşbirliği İtiyacı

İran-Türkiye İşbirliği İtiyacı

Hem İran hem Türkiye, Orta Doğu, Kafkaslar ve Orta Asya’da; kültürel, dinî, sosyal düşünce, sosyal değişim ve gelişmelerinde etkili ülkelerdir. Söz konusu iki ülke, gelişimi ve uygar zenginliğini, İran-İslam ve Anadolu zengin uygarlı?

 

Ahmed Mercaninejad

Hem İran hem Türkiye, Orta Doğu, Kafkaslar ve Orta Asya’da; kültürel, dinî, sosyal düşünce, sosyal değişim ve gelişmelerinde etkili ülkelerdir. Söz konusu iki ülke, gelişimi ve uygar zenginliğini, İran-İslam ve Anadolu zengin uygarlığına ve kültürüne borçludur.

Türkiye’de Müslümanlar, İran İslami devrim zaferini İslam fethi olarak kutladığı gibi İran’da da Müslümanlar, laik Türkiye Cumhuriyeti’nde İslamcıların iktidarını mutlulukla karşıladı.

Geçen 30 yılda İran ve Türkiye ilişkileri incelendiğinde, ilişkilerden elde edilen menfaatler ve yönetim, iki ülkenin karşılıklı menfaatlerini sağlamaktan ziyade farklı siyasi, güvenlik ve ekonomi düzeylerde Türkiye’nin menfaatlerini sağladığını söylemek mümkün.

Şimdi Türkiye Cumhurbaşkanı ve Başbakanı yeni Osmanlıcılık politikası olan stratejik hedeflerini gerçekleştirmek istiyorlar. Aynı zamanda Başbakan Davutoğlu iç baskıları azaltmak için İslam dünyasında yeni güç veya bölgesel güç rolünü gündeme getirdi. Her ne kadar Türkiye, uluslararası hegemon bir güç değilse de bölgesel rol oynamak istiyor ve komşu ülkelerdeki politikalarda etkili olmayı, Irak, Suriye ve Lübnan bölgesinde bir koruma şeridi oluşturmayı amaçlıyor. Türkiye bu arada İslam dünyasının lideri olma çabasındadır.

AKP iktidara geldiğinden beri Türkiye, kesin dış politikalarla uluslararası alanda temel bir oyuncuya dönüşme gayretindedir. Türkiye bu hedefe ulaşmak için bölgesel nüfuz havzası oluşturmak, Kürt sorununu çözmek ve enerji nakli için önemli merkezlerden birine dönüşmek istiyor. Türkiye coğrafik konumu dolayısıyla Kuzey Afrika’dan Karadeniz ve Hazar Denizi’ne kadar uzanacak bir nüfuz alanı oluşturmak istiyor.

Ankara, bu ağı kurarak ortakları ve müttefiklerinin da katılımıyla uluslararası alanda güç kazanacak ve diğer hedeflerine de ulaşabilecek.

AKP hükûmetinin başarı sırrı olarak ekonomi unsurları bir tarafa bırakırsak Türkiye Cumhurbaşkanı halkının psikolojik durumunu bilerek hitap ve siyasi liderlik konumunu kullanarak Türk halkı nezdinde geleceğe olan umudunu ve konumunu güçlendirmeyi başardı.

Türkiye Cumhurbaşkanı atalarının tarihine işaret ederek ve bunun üzerinde oynayarak ulusal gururu canlandırmanın yanı sıra Türk halkının öz güvenini da güçlendirmeyi ve gelecekten korkmak yerine umutlu olmayı aşılamayı başardı.

İki dost ve komşu ülke olan İran ile Türkiye arasındaki uygarlık ve kültürel yapı bunun yanı sıra uluslararası emperyalizmin iki ülkeyi birbirine düşürme komplolarına rağmen karşılıklı bağları dikkate alındığında, İslam dünyasının iki önemli potansiyeli olan iki ülkenin, bölgesel ve uluslararası zor şartlarda ciddi iş birliği ve teamüle ihtiyaçları var.

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Tahran`a yapacağı ziyaretinin yeni bir sayfa açmasını umuyoruz. Aslında İslam ve ulusal menfaatlerin kaygısında olanlar, Ankara ile Tahran arasında çok yönlü iş birliğinin geliştirilmesi ve ilişki düzeyinin artması, iki milletin ve İslam dünyasının gelecek menfaatleri doğrultusunda olacağına inanıyorlar.(İran, Fars Haber Ajansı - 06 Nisan 2015)

 



22.5° / 13.8°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor