İslam düşmanı Geert Wilders'in seçilmesi, Avrupa'da taşları yerinden oynattı

İslam düşmanı Geert Wilders

Müslüman karşıtlığıyla bilinen aşırı sağcı Wilders'in sandıktan birinci çıkması, 'siyasi deprem' olarak tanımlandı. Wilders'in, siyasete başlama sürecindeki noktalara dikkat çekildi.

Hollanda'da genel seçim sonuçları belli oldu.

Sandık çıkış anketleri, Geert Wilders liderliğindeki İslam düşmanı ve aşırı sağcı Özgürlük Partisi'nin (PVV) ilk sıraya yerleştiğini söylüyor.

Müslüman karşıtlığıyla bilinen Wilders'ın elde ettiği sonuç, Avrupa'da taşları yerinden oynattı.

"Avrupa'yı ürpertiyor"

Uzun bir süredir ırkçı tavır takınan Wilders'ın partisi, şimdi ise iktidara her zamankinden daha yakın.

İngiltere merkezli The Guardian, "Hollandalı aşırı sağcı figür Avrupa'yı ürpertiyor." diye yazdı.

"İslam karşıtı söylemiyle tanınıyor"

Wilders'in tarif edildiği analizde şu ifadelere yer verildi:

Kendine özgü sarı saç modeli, İslam ve göçmenlik karşıtı söylemiyle tanınan Geert Wilders, Hollanda seçimleri nedeniyle olmayı en çok sevdiği yere, yani ilgi odağına oturtuldu.

Sandıktan Wilders'in çıkmasına yorum: Siyasi deprem

Wilders'in Özgürlük Partisi'nin parlamento seçimlerinde en fazla oyu alma yolunda ilerlediği, bunun da bir sonraki hükümeti oluşturma konusunda PVV'ye "kilit rol" sağladığı aktarıldı. Yaşananlardan "siyasi deprem" şeklinde söz edildi.

İslam ve Müslümanlara hakaret dolu sözler

Skandal ifadelere imza atan Wilders, İslam'ı "geri kalmış bir kültürün ideolojisi" olarak tanımlarken Müslümanlara yönelik "pislik" olarak adlandırdı.

1963 yılında Almanya sınırına yakın Venlo'da doğan Wilders, erkek kardeşi ve iki kız kardeşiyle birlikte Katolik bir ailede büyüdü.

Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi'nin (VVD) bir üyesi olarak siyasete girdi, ancak partinin İslam ve göç konusundaki "ılımlı" tavrı nedeniyle ayrıldı.

İslam karşıtı politikaları partisinin merkezine yerleştirerek 2004 yılında Özgürlük Partisi'ni kurdu.

Ukrayna'yı düşündürüyor

Haberde, "Sonuçlar Kiev'de endişeyle karşılanacak. Kıtadaki diğer aşırı sağcı liderler gibi Wilders de Vladimir Putin yönetimini övdü. Avrupa'da 'histerik Rus düşmanlığına' karşı harekete geçti." denildi.

Rusya'nın Kırım yarımadasını ilhak etmesinden dört yıl sonra Wilders, Moskova'ya giderek Duma'da üst düzey Rus yetkililerle görüştü.

Rusya'nın Ukrayna'yı saldırılarından bu yana Wilders, çatışmaların bir hata olduğunu söyleyerek Kremlin ile arasına mesafe koydu.

Yardımları askıya alması muhtemel

Ancak olası Wilders hükümetinde Ukrayna'ya yardımların eskisi gibi ilerlemeyebileceğine dikkat çekildi:

Wilders yönetimindeki bir hükümetin, Ukrayna'ya F-16 savaş uçağı teslim etme çabalarına öncülük eden Başbakan Mark Rutte döneminde olduğu gibi aynı rolü Ukrayna'ya yardım etmede oynaması pek olası değil.

Seçimlerden önceki son tartışmalardan birinde Wilders'in Ukrayna'ya daha fazla silah gönderilmesini desteklemeyeceğini söylemesinin Ukrayna'yı "ürperteceği" ifade edildi.

BBC: Hollanda siyasetini sarstı

İslam karşıtı popülist Wilders'in zafer elde ettiğini yazan BBC, ırkçı siyasetçinin "PVV artık göz ardı edilemez. Biz yöneteceğiz." dediğini belirtti.

Haberde, "Onun galibiyeti Hollanda siyasetini sarstı. Ancak diğer partileri koalisyona katılmaya ikna etmesi gerekecek." denildi.

Wilders'in hedefinin 150 sandalyeli parlamentoda 76 sandalye kazanmak olduğu vurgulandı.

 

 



İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, terör örgütü DEAŞ'a yönelik düzenlenen operasyonda, aralarında Yalova'daki DEAŞ üyeleriyle bağlantılı olan 41 şüphelinin de yer aldığı 110 şüphelinin gözaltına alındığını bildirdi.

Türkiye

Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme

ABD Başkanı Donald Trump, "Cumhurbaşkanı Erdoğan ile çok iyi bir ilişkim var. Bu konuyu (Netanyahu ile) konuşacağız. Bence bu, iyi bir şey." dedi.

Dünya

HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen Türkiye'nin ilk milli jet eğitim ve hafif taarruz uçağı HÜRJET'in İspanya'ya ihracatına yönelik 2,6 milyar avro değerinde anlaşma yapıldı.

Teknoloji

ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…

Erzincanlı Sanayici ve İş İnsanları Derneği’nin (ERSİAD) ev sahipliğinde "Türkiye Yüzyılında Erzincanlı İş İnsanlarının Misyonu" konulu programın Konuğu İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Bilal Erdoğan oldu.

Türkiye

İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı

Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme

HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı

ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…

Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız

KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'

Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi

İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor

Helal telefon olsa alır mıydın?

Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük

Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025

Milletimizin başı sağ olsun

Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda

Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı

Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor

Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'

Fransa, Monako, Belçika, Lüksemburg ve Malta, Filistin Devleti'ni tanıdıklarını duyurdu

Cumhurbaşkanı Erdoğan Fox News'e konuştu: Gazze'deki soykırımın faili Netanyahu'dur

Gram altın kritik seviyeyi aşarak rekor kırdı

Dört haftadır güncel İtalya gezilerimi yazıyorum. Şimdi size hepsinin linklerini beraber takdim ediyorum.

Türk Milliyetçileri Türk Kültür Kampı’nda Buluştu

Rusya - Ukrayna Savaşında Macron'un Umudu Türk Askeri! Türkiye 3. Dünya Savaşını Nasıl Önledi?

Ve Gazze ve vicdan ve merhamet…

İNSANIN SIRRI” NEDİR?

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Kıbrıs Türkü yalnız değildir, bu yolculukta her zaman Türkiye Cumhuriyeti yanımızdadır

Gazze'de son 24 saatte 18 kişi açlıktan hayatını kaybetti

Milli platformlara güç katan yeni sistemler IDEF 2025'te görücüye çıkacak

Sakarya'da çıkan orman yangınına müdahale sürüyor

KINAMA BİLDİRİSİ

Yükleniyor