Tarih: 26.12.2013 13:38

İslamabad-Tahran-İstanbul Demir Yolunun Yapımı

Facebook Twitter Linked-in

Fars Haber Ajansı

Türkiye ile Pakistan, “İslamabad-Tahran-İstanbul” demir yolunun yapımı için anlaşma imzaladı. Fars Haber Ajansının İslamabad’dan aktardığı habere göre Türkiye ile Pakistan, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın (EİT) İslamabad-Tahran-İstanbul güzergâhında demir yolunun hayata geçirilmesi için anlaşma imzaladılar.

Bugün Pakistan hükûmetinden yapılan açıklamaya göre söz konusu trenin düzenli seferleri sadece iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlenmesine neden olmakla kalmaz aynı zamanda, bölge ve bölge ötesi ülkeler arasında ekonomi entegrasyonu da sağlar.

Bu anlaşma, Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Pakistan’a yaptığı ziyaretinin ikinci gününde gerçekleşti.

Pazartesi günü Pakistan’a giden Erdoğan, Lahor kentindeki İş Forumu toplantısına ve birkaç kültürel etkinliğe katıldıktan sonra ülke yetkilileriyle resmi görüşmelerde bulunmak üzere dün İslamabad’a geçti.

İslamabad’da Pakistanlı mevkidaşı Navaz Şerif ile görüşen Erdoğan, enerji, ticaret, şehircilik, altyapı ve konut inşası gibi değişik alanlarda iş birliğinin güçlendirilmesi yolları hakkında fikir alışverişinde bulundu.

Bu görüşmeden sonra iki taraf düzenlediği ortak basın toplantısında, 2014 yılının ilk yarısında Tercihli Ticaret Anlaşması’nın hayata geçirilmesi konusunda anlaştıklarını ayrıca birden fazla iş birliği mutabakat zaptı imzaladıklarını bildirdiler.

Gazetecilere konuşan ve iki ülke arasında 83 milyon dolarlık ticaret hacmine işaret eden Erdoğan, mevcut potansiyele göre bu rakamın yetersiz olduğunu ve arttırılması gerektiğine vurgu yaptı.

Erdoğan’ a göre Tercihli Ticaret Anlaşması büyük ölçüde bu hedefi gerçekleştirmeye yardımcı olacak.

Banka şubelerinin kurulması, iki ülke özel sektörünün karşılıklı yatırıma teşvik edilmesi ayrıca Türk Kültür Merkezi’nin Lahor’da kurulması iki ülke arasında yapılan anlaşmalardandır.

Erdoğan’ın Pakistan Cumhurbaşkanı ile Görüşmesi

Türkiye Başbakanı ayrıca Pakistan Cumhurbaşkanı Memnun Hüseyin ile görüşmesinde, iki ülke arasında stratejik ekonomik iş birliğinin güçlenmesini istedi.

Türkiye ve Pakistan halkı arasında geçmişe dayalı dostluğa işaret eden Hüseyin, İslamabad’ın Ankara ile kardeşçe ve çok yönlü ilişkilerine önem verdiğini ve bu ilişkilerin güçlendirilmesini istediğini belirtti.

Görüşmede bölgedeki durumu da ele alan iki taraf, Türkiye ile Pakistan’ın bölgede barışın sağlanması için iş birliği içinde olacaklarını vurguladı. (İran, Fars Haber Ajansı - 25 Aralık 2013)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —