Tarih: 28.01.2018 09:19

İspanya Anayasa Mahkemesi´nden Puigdemont´a ´yemin töreni´ koşulu

Facebook Twitter Linked-in

 

İspanya Anayasa Mahkemesi, merkezi hükümetin başvurusu üzerine, firari Puigdemont´un adaylığını görüşmek üzere olağanüstü toplandı. 

Yaklaşık 8 saat süren değerlendirmenin ardından mahkeme, oy birliğiyle Puigdemont´un yemin törenine şahsen katılmadığı sürece başkan olamayacağına ve oturumda bulunmak için de mahkemeden izin alması gerektiğine karar verdi.

İspanya´ya dönmesi durumunda tutuklanacak olan Puigdemont´un başkanlık adaylığının engellemesine ilişkin başvurunun gündeme alınıp alınmaması konusundaki kararın ise tüm taraflar dinlendikten sonra verileceği açıklandı.

´ANAYASA MAHKEMESİ BİLE HÜKÜMETİN İSTEDİĞİ YASAL DOLANDIRICILIĞI REDDETTİ´

Puigdemont, kararın açıklanmasının hemen ardından sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 'Anayasa Mahkemesi bile İspanyol hükümetinin istediği yasal dolandırıcılığı reddetti.' dedi. Başbakan Mariano Rajoy´u kasteden Puigdemont, ´siyaseti düzeltemeyen kişinin istifa etmesi gerektiğini´ söyledi.

İSPANYA HÜKÜMETİ ANAYASA MAHKEMESİNE BAŞVURMUŞTU

27 Ekim´deki tek taraflı bağımsızlık ilanı sonrası hakkında soruşturma başlatılan Puigdemont, dört eski bakanla beraber Belçika´ya kaçmıştı. Merkezi hükümetin aldığı karar çerçevesinde 21 Aralık´ta yapılan erken seçimlerde, ayrılıkçı partiler çok az farkla hükümet kurma çoğunluğunu elde etmişti. Katalonya Parlamentosu Başkanı Roger Torrent, görevden alınan Puigdemont´u özerk yönetim başkanlığı için yeniden aday göstermiş, 30 Ocak´ta da oylama yapılacağını duyurmuştu. Perşembe günü hükümetin başvurusu üzerine olağanüstü toplanan Danıştay, Madrid´in beklentisinin aksine Puigdemont´un başkan olmasını engelleyecek bir durum bulunmadığı yönünde görüş bildirmişti.

Buna rağmen hükümet, Puigdemont´un yeniden seçilmesini önlemek için Anayasa Mahkemesi´ne gitmişti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —