İspanya bugün sandık başına gidiyor

İspanya bugün sandık başına gidiyor

İspanya'da gelecek 4 yıl ülkeyi yönetecek merkezi hükümetin belirlenmesi için bugün erken genel seçim yapılacak.

İspanya'da gelecek 4 yıl ülkeyi yönetecek merkezi hükümetin belirlenmesi için bugün erken genel seçim yapılacak.

İspanya'da Meclis'te 350 milletvekili ve Senatoda 265 senatörden 208'inin belli olacağı seçimlerde 2,3 milyonu yurt dışında toplam 37,4 milyon kayıtlı seçmen oy kullanabilecek.

İspanya Yüksek Seçim Kurulu, seçimlerden dolayı ülke genelinde 210 bin sandık kurulduğunu duyurdu.

Ülke demokrasi tarihinde ikinci kez yaz dönemine denk gelen seçimler, aşırı sıcaklar nedeniyle polemik konusu olurken, sandıkların kurulduğu birçok okulda sandık görevlilerinin bulunduğu masaların başına vantilatör ve çok sayıda su alındığı kaydedildi.

Seçimlerin maliyeti 220,87 milyon euro

Yerel saatle 09.00 ile 20.00 (TSİ 10.00-21.00) arasında gerçekleşecek oy kullanma işlemi sırasında 90 binden fazla polis ve jandarma, güvenliği sağlamak için çalışacak.

Seçimlerin maliyetinin 220,87 milyon euro olacağı belirtildi.

İspanya'da son olarak Aralık 2019'da yapılan seçimlere katılım yüzde 75,75 olurken, bugünkü seçimlerde de yüzde 70 civarında bir iştirak bekleniyor.

Aşırı sıcaklar ve yaz dönemi dolayısıyla yaklaşık 2,6 milyon İspanyol posta yoluyla oyunu kullanırken, rekor seviyeye ulaşan posta ile oy kullanma oranının son seçimlere göre iki kat fazla olması dikkati çekti.

İspanya'da Ocak 2020'den bu yana iktidarda olan ve ülke demokrasi tarihinde ilk koalisyon hükümeti olma özelliğine sahip, Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) ve aşırı sol görüşlü Unidas Podemos partileri meclis azınlığıyla ülkeyi yönetiyor.

Anketler, ana muhalefetteki sağ görüşlü Halk Partisinin (PP) seçimlerden birinci parti olarak çıkacağı ancak meclis çoğunluğunu elde edemeyeceği için aşırı sağcı Vox partisiyle koalisyon hükümeti kurmak zorunda kalacağını gösteriyor. Bu olasılığın gerçekleşmesi durumunda diktatör Franco döneminden sonra İspanya'da ilk kez aşırı sağ bir parti iktidara gelecek.

PP'ye yaklaşık bir yıl önce başkan seçilen 62 yaşındaki Alberto Nunez Feijoo, seçimden birinci parti çıkmaları durumunda Vox ile işbirliği yapmamak için PSOE'den çekimser kalıp azınlık hükümetine destek vermesini istedi.

Feijoo, PSOE'den ret cevabı almasından ötürü gerekli olması halinde Vox ile koalisyon hükümeti kurulması için kapıyı aralık bıraktı.

PSOE lideri ve Başbakan Pedro Sanchez, 28 Mayıs'ta yapılan yerel seçimlerde alınan mağlubiyetin ardından daha fazla oy kaybına uğramamak ve sol seçmeni sandığa gitmeye ikna etmek için normal şartlarda aralıkta olması gereken genel seçimleri erkene almıştı.

İspanya'daki seçim geleneklerine göre saat 20.00'de sandıkların kapanmasıyla sandık başı anket sonuçlarının televizyonlarda yayınlanması, 21.00'den itibaren de İçişleri Bakanlığınca resmi sonuçların açıklanmaya başlaması öngörülüyor.

 

 



KINAMA BİLDİRİSİ

LEMAN İSİMLİ KAYNAĞI KARANLIK SÖZDE BİR DERGİNİN PEYGAMBER EFENDİMİZ HZ. MUHAMMED'E YÖNELİK YAPTIĞI SAYGISIZLISIZLIĞI, İNANÇ VE DEĞERLERİMİZE YÖNELİK MAKSATLI SALDIRIYI ESEFLE KINIYORUZ.

Türkiye

Yaşargil Efsanesi

Prof. Dr. İsmail Hakkı Aydın

Türkiye

“YÜZYILIN CERRAHI” HAYATINI KAYBETTİ

Prof. Dr. Gazi Yaşargil hayatını kaybetti.

Türkiye

“MİLLİ UÇAK KAAN”ENDONEZYA YOLCUSU

Türkiye, Endonezya'ya KAAN uçağı ihraç edecek.

Teknoloji

KINAMA BİLDİRİSİ

Yaşargil Efsanesi

“YÜZYILIN CERRAHI” HAYATINI KAYBETTİ

“MİLLİ UÇAK KAAN”ENDONEZYA YOLCUSU

Soykırım destekçisi Siyonist bakanlara 'canavarlık' yaptırımı! Ülkeye girişleri yasaklandı

Trump'tan göstericilere hapis tehdidi! Toplu tutuklamalar başladı: Sokağa çıkma yasağı uygulanıyor

Ferdi Zeyrek'in ölümünde bilirkişi raporu tamamlandı: Mühendislerin dikkat çektiği altı tespit

İstanbul'un üç ilçesinde seçim tamamlandı: Gaziosmanpaşa Belediyesi AK Parti'ye geçti

Togg'un yeni sedan modeli yollarda! İşte tahmini satış fiyatı

Terörsüz Türkiye’ meselesi konuşuldu

BELARUS BAŞKONSOLOSU VAKFIMIZI ZİYARET ETTİ

GENÇLERDEN 19 MAYIS BULUŞMASI

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlu olsun

Türk Mallarını Rumlaştırma Tuzağı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Trump'ın görüşmesi dünya basınında

Ukrayna'nın Kursk ısrarı: Ordu ikinci kez Rus topraklarında

Çin, Japonya, Güney Kore ve 10 ASEAN üyesi ülke, artan ticaret korumacılığına karşı ortak bildiri yayınladı

Bilim insanları elektrik ileten yeni bakteri türü keşfetti

Yapay zekâ sosyal etkileşim testini geçemedi

TEKNOFEST 10 milyon 688 bin kişiyi havacılık, uzay ve teknolojiyle buluşturdu

3 MAYIS TÜRKÇÜLER GÜNÜNÜ UNUTMADIK

MAVİ VATAN GÜNDEMDEN HİÇ DÜŞMEMELİ

GENÇLİK MERKEZİMİZ TİMSAL KARABEKİR’İ ZİYARET ETTİ

ABD, Suriye yönetimiyle normalleşme için ön koşullarını açıkladı: Yaptırımlar hafifletilebilir

Trump'a göre, Rusya'nın Ukrayna'yı ele geçirmemesi büyük bir taviz

Ticaret geriliminde 'toplantı muamması': Trump "görüştük" dedi, Çin reddetti

Tarife gerilimi küresel ekonomide resesyon endişelerini körükledi

İsrail ordusunda isyan büyüyor: 'Gazze’de ne kaldı ki hala bombalıyorsunuz?'

Gizli operasyon ifşa oldu: Esad, Suriye’den para ve gizli belgeleri böyle kaçırmış

Siyasette ‘ishâl-i fem’ salgını

Yükleniyor