Tarih: 02.09.2017 09:11

‘İspanya´nın Suudi Arabistan´a gönderdiği silahlar Ortadoğu´daki krizlerde kullanılıyor´

Facebook Twitter Linked-in

 

 

Sputnik´e konuşan Uluslararası Krizler Araştırma ve Çözüm Merkezi Başkanı Pere Ortega, İspanya´nın silahlarının Ortadoğu´daki krizlerde kullanıldığını ve sevkiyatlarının yasalara aykırı olduğunu ifade etti.

Barcelona ve Cambrills kentlerinde gerçekleştirilen terör saldırılarının ardından İspanya´nın, Suudi Arabistan´a yaptığı siyah sevkiyatını durdurup durdurmayacağı merak konusu haline gelirken, İspanyol muhalif Podemos partisinin Genel Sekreteri Pablo Iglesias, hükümetten terörü desteklemekle suçlanan Riyad ile İspanyol şirketleri arasındaki ticari ilişkileri gözden geçirmelerini istedi. Iglesias´ın talebi, 26 Ağustos´ta Barcelona´da düzenlenen protestolara katılan binlerce kişi tarafından da desteklendi. 

Ortega ise İspanya´nın Avrupa dışındaki ‘en iyi müşterisi olan´ Suudi Arabistan´a silah desteğini durdurmayacağını söyledi.

Ortega 'İspanya´nın Suudi Arabistan´a silah destek hacmi yaklaşık bir milyar euro kadar, bu her yıl yüzlerce milyon euro demek ve çok büyük bir para. Madrid´in bu işten çekilmesi pek olası değil' dedi.

Nitekim son dört yılda İspanya´dan Suudi Arabistan´a silah ihracat hacmi 30 kat arttı. 2009-2012 yılları arasında bu hacim 46.22 milyon euro kadarken, 2013-2016 yılları arasında 1.36 milyar euro´ya ulaştı.

‘İSPANYA YASALARINA AYKIRI´

Ortega, uluslararası silah ihracat anlaşması çerçevesinde insan haklarını ihlal eden ve askeri operasyonlar yürüten ülkelere silah ihracatının yasakladığını, bu nedenle sevkiyatların İspanya´nın yasalarına aykırı olduğunu ifade etti.

‘İSPANYOL SİLAHLARI TERÖRE HİZMET EDEBİLİR´

Ortega 'Suudi Arabistan, Yemen´de savaşıyor. Ayrıca Suriye´deki silahlı örgütlere destek veriyor. İspanyol silahları bu krizlerde kullanılıyor. İspanya´nın Ortadoğu´daki diğer ülkelere gönderdiği silahlar için de aynı şey geçerli. Bu durum, ülkemizde de yakın zamanda gerçekleşen terör saldırılarına hizmet edebilir' dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —