Tarih: 14.05.2018 15:51

İsrail askerleri gerçek mermi ile müdahale etti: 10 ölü, 500 yaralı

Facebook Twitter Linked-in

 

Üzerlerine ateş açılan göstericilerden ilk belirlemelere göre en az 10 kişi öldü, 500 Filistinli de yaralandı. Altı haftadır süren ve 'Büyük Dönüş Yürüyüşü' olarak adlandırılan genel protestolar Gazze´de yaşayan binlerce Filistinli tarafından sürdürülüyordu. “Milyonluk yürüyüşün” hazırlıkları, Dönüş ve Ablukayı Kırma Yürüyüşü faaliyetleri çerçevesinde devam ediyor.

Yaralananların arasında 2 gazeteci olduğu ifade edildi. Haaretz gazetesi, İsrail askerlerinin gerçek mermi ile göstericilere ateş açtığını yazdı. Yarılılardan 35´nin gerçek kurşunlarla yaralandığı belrilendi.

'Nekbe' nedir?

Filistinliler, 14 Mayıs 1948´de İsrail´in işgal ettiği Filistin topraklarında bağımsızlığını ilan etmesi ve Filistinlilerin zorunlu göçe tabi tutulması nedeniyle 15 Mayıs´ı 'Nekbe' (Büyük Felaket) olarak anıyor. Batı Şeria ve Doğu Kudüs 1967´den bu yana İsrail işgali altında bulunuyor.

Büyük Dönüş Yürüyüşü

Filistinliler, 30 Mart´tan bu yana abluka altındaki Gazze Şeridi´nin İsrail sınırında barışçıl gösteriler düzenliyor.

İsrail askerleri ise 'sürgün edildikleri topraklarına geri dönmeyi ve 2006´dan beri Gazze´ye uygulanan hukuksuz ablukanın kaldırılmasını' talep eden sivil halkın üzerine gerçek mermilerle ateş açıyor.

Gösterilerin başından bu yana aralarında gazetecilerin ve çocukların da olduğu 50´den fazla Filistinli İsrail askerleri tarafından şehit edildi, 8 bin Filistinli yaralandı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —