• BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04

İsrail, BMGK kararına rağmen yüzlerce yeni yerleşimi onaylayacak

İsrail, BMGK kararına rağmen yüzlerce yeni yerleşimi onaylayacak

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi´nin (BMGK) İsrail´in işgali altındaki Filistin topraklarında yasa dışı tüm yerleşim faaliyetlerini ´derhal ve tamamen´ durdurmasını talep eden kararına rağmen İsrail, Kudüs´ün doğusunda yüzler

 

Haaretz gazetesinin haberine göre, Kudüs Planlama ve İnşaat Komitesi´nin yapacağı toplantıda Pisgat Zeev, Ramat Sholomo ve Ramot´ta 618 yeni yerleşimin inşasına onay verilecek.

Komitenin ayrıca çarşamba günü Kudüs´ün doğusunda 5600 yeni yerleşimin inşaatını görüşeceği belirtildi.

BMGK, İSRAİL´E YERLEŞİMLERİ DERHAL DURDURMA ÇAĞRISI YAPMIŞTI

İsrail´in bu adımı BMGK´nın geçen cuma günü 2334 sayılı kararıyla İsrail´in Batı Şeria ve Doğu Kudüs´te yasa dışı tüm yerleşim faaliyetlerini ´derhal ve tamamen´ durdurmasını talep etmesinin ardından geldi.

Kararda, Kudüs dahil Yeşil Hat üzerindeki tüm yerleşimler yasa dışı ilan ediliyordu.

Yeşil Hat, 1948 Arap-İsrail Savaşı´nın ardından çekilen bir sınır çizgisi. İsrail 1967´deki ´6 Gün Savaşı´nın´ ardından  Batı Şeria´yı ele geçirmiş ve bir zaman sonra da Kudüs´ün doğusu ile çevresindeki köyleri alarak Kudüs belediyesi altında birleştirmişti.

Şimdiye kadar BMGK´da İsrail´e yönelik eleştirilerin karşısında duran ve 2011´de İsrail´in yasa dışı yerleşim birimlerini kınayan karar tasarısını veto eden ABD, ilk defa son oylamada çekimser oy kullanmıştı.

´BM KARARI BİZİ ETKİLEMEDİ´

İsrael Hayom´a konuşan Kudüs İmar Komitesi Başkanı ve Kudüs Belediye Başkan Yardımcısı Meir Turgeman ise BMGK kararının yeni yerleşimlerin inşa planlarını etkilemediğini savundu.

'BM kararından ya da bize Kudüs´te ne yapacağımızı dikte etmeye çalışan herhangi bir kurumdan etkilenmemeye devam ediyoruz' diyen Turgeman yeni ABD yönetimine de çağrı yaparak 'Umarım İsrail hükümeti ve yeni ABD yönetimi bizi destekler. Böylece biz de 8 yıl süren Obama yönetimi boyunca eksik kalan inşaatlarımızı tamamlayabiliriz' ifadelerini kullandı.




22.1° / 13.7°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor