• BIST 100

    10183,38%0,24
  • DOLAR

    32,21% 0,14
  • EURO

    35,08% 0,02
  • GRAM ALTIN

    2473,46% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3933,17% 0,00

İsrail Dışişleri, Trump´ın ´notunu vermiş´

İsrail Dışişleri, Trump´ın ´notunu vermiş´

İsrail Dışişleri Bakanlığı bünyesinde çalışan uzmanlar tarafından sızdırılan bir belgede, ABD başkanı seçilen Donald Trump´ın, ABD´nin Ortadoğu´daki müdahale hacmine kısıtlama getireceği ifade edildi.

 

İsrail Dışişleri Bakanlığı bünyesinde Trump´ın Ortadoğu´da izleyeceği politikayı analiz eden uzmanların hazırladığı, dış temsilciliklere gönderilen ve Haaretz gazetesinin internet sitesinde yayınlanan belgede, 'Trump´ın seçim kampanyası süresince dile getirdiği ifadeleri, İsrail-Filistin çatışması konusunda tutarlı bir politika izlemeyeceğine işaret ediyor' denildi.

İsrail-Filistin sorununun Trump´ın öncelikleri arasında yer almadığına vurgu yapılan belgede, 'Bu durumun Trump´ın etrafındaki yetkilileri ve bu alanda yaşanan gelişmeleri etkilemesi bekleniyor' ifadelerini kullandı.

´ÇOK DA TUTARLI OLMASI BEKLENMİYOR´

Trump´ın seçim kampanyasındaki vaatlerini yerine getirmesinin şüpheli olduğuna dikkat çekilen belgede, şu tespitler yer aldı: 'Trump´ın İsrail-Filistin meselesinde çok da tutarlı olması beklenmiyor. Bir taraftan Yahudi yerleşim birimlerinin inşasına destek veriyor ve ABD Büyükelçiliği´ni Tel Aviv´den Kudüs´e taşıma sözü veriyor. Öte yandan İsrailli ve Filistinli tarafların kendi sorunlarını kendilerinin çözmesi gerektiğini ifade ederek tarafsız kalacağını belirtiyor. Trump, Ortadoğu´yu yatırım yapılacak iyi bir bölge olarak görmüyor. Dolayısıyla da ABD´nin bölgedeki müdahale hacmini azaltacaktır. Ancak Irak´ın Musul kenti ile Suriye´nin Rakka kentlerini kontrolünde tutan IŞİD ile mücadelesini sürdürmeye devam edecektir.'

´OBAMA´NIN İZİNDEN GİDECEK´

Belgede, Trump´ın başkanlık sürecinin ilk başlarında, selefi Barack Obama´nın siyasetinden farklı bir siyaset izlemeye çalışacağına ancak sonraki süreçte Obama´nın, 'ABD dünyanın jandarması olma girişimini durdurmalı' şeklindeki düşüncesini benimseyeceği öngörüsünde bulunuldu.

´OLAYLARA KAR-ZARAR AÇISINDAN YAKLAŞIYOR, KAYITSIZ KALIR´

Trump´ın izleyeceği politikanın uluslararası camia için çok zor bir durum teşkil edeceğine işaret edilen belgede, Trump´ın bir iş adamı olarak olaylara kâr-zarar açısından yaklaştığı ve bu bağlamda uluslararası sorunlara daha kayıtsız kalacağı ifade edildi.

´SURİYE KONUSUNDA RUSYA ORTAK, ÇİN TEHDİT´

Son olarak belgede, Trump´ın Rusya´yı Suriye krizi konusunda birlikte iş yapılabilecek muhtemel bir ortak, Çin´i ise ABD için bir tehdit olarak gördüğü değerlendirmesi yapıldı.

ABD´de Cumhuriyetçi Parti´nin başkan adayı Trump, daha önce Manhattan´daki Trump Tower´da bulunan konutunda İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşmüş ve başkan seçilirse Kudüs´ü İsrail´in başkenti olarak tanıyacağını belirtmişti.




23° / 13.4°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor