İsrail Gazı 5 yıl Sonra Türkiye´ye Gelebilir

İsrail Gazı 5 yıl Sonra Türkiye´ye Gelebilir

Mavi Marmara krizi nedeniyle Türkiye İsrail ilişkilerinde altı yıllık ara dönem geride kalırken normalleşme emareleri de her geçen gün artıyor.

 

Mavi Marmara krizi nedeniyle Türkiye İsrail ilişkilerinde altı yıllık ara dönem geride kalırken normalleşme emareleri de her geçen gün artıyor.

İki ülkenin karşılıklı olarak büyükelçilerini görevlendireceklerini açıklamalarının ardından İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, 23. Dünya Enerji Kongresi´ne katılmak için İstanbul´a geldi.

Atlantic Council´in düzenlendiği “Doğu Akdeniz´de Yeni Görünüm” başlıklı panelde konuşmadan önce Enerji Bakanı Berat Albayrak´la görüşen Steinitz daha sonra düzenlediği basın toplantısında Türkiye´nin Gazze´deki sivil insanlara yönelik çabalarını memnuniyetle karşıladıklarını ancak bu konuda kendi güvenliklerini ön planda tuttuklarını söyledi.

İsrail Enerji Bakanı: İsrail ile Türkiye arasında doğalgaz boru hattı inşasını da görüştük

İsrail Enerji Bakanı, “Türkiye´nin Gazze halkının yaşam standartlarını yükseltme çalışmaları İsrail tarafından memnuniyetle karşılanıyor. İsrail´in güvenliğini sağlaması gerekiyor. Türkiye ve İsrail ilişkilerinin normalleştirilmesinin en önemli destekçilerinden biriydim. Bugünkü toplantımızın önemli bir sonucu olacaktır. Bu toplantı her iki halkın çıkarına olacaktır. Sürecin başlangıcı olacağını umuyorum. İki ülke ilişkileri için önemli bir an” dedi.

Steinitz´in açıklamaları arasında en dikkat çekici cümleler bunlar değildi. Zira İsrail Enerji Bakanı, “İki ülke hükümetleri ve enerji bakanları arasında diyalog kurulmasına karar verdik. Türk Enerji Bakanı ile iyi görüşmelerimiz oldu. Konulardan biri iki ülke arasında doğalgaz boru hattı inşa edilmesi olasılığı” diyerek İsrail doğalgazının Türkiye´ye hatta Türkiye üzerinden Avrupa´ya iletilebileceği mesajını verdi.

Enerji Bakanlığı: İsrail´den Türkiye´ye doğalgaz ihracatı fırsatlarını detaylıca görüşüldü

Enerji Bakanlığı´ndan yapılan açıklamada görüşmenin “normalleşmeye ilişkin ikili ilişkilerin başlamasının ardından gerçekleşen iki ülke arasındaki bakan düzeyinde ilk resmi toplantı” olduğu not edilirken Steinitz´in sözleri de teyit edildi.

“Bakanlar başta enerji sektörü potansiyeli olmak üzere ekonomik işbirliğinin merkezi konumunun önemini vurgulamıştır. Bakanlar İsrail´den Türkiye´ye doğalgaz ihracatı fırsatlarını detaylıca görüşmüş ve bu konu üzerine diyalog kurmayı kararlaştırmışlardır. Her iki Bakan Doğu Akdeniz havzasında huzur ve refahı tesis etmede enerji sektörünün rolüne vurgu yaparak görüşlerini açıklamışlardır.Taraflar, Gazze ve Cenin´de kurulacak elektrik santrallerini içerecek şekilde, Filistinlilere elektrik temin etmenin çeşitli yollarını ele almışlardır.”

Dünyanın net doğalgaz ithalatçı ülkelerinden biri olan Türkiye´nin yıllık doğalgaz tüketimi yaklaşık 50 milyar metreküp dolaylarında. Türkiye doğalgazının %96´sını dört ülkeden tedarik ediyor. Türkiye´nin ihtiyaç duyduğu doğalgazın %55´ini temin eden Rusya dört ülke arasında açık ara birinci sırada yer alırken, onu %19´la İran, %13´le Azerbaycan ve %9´la Cezayir takip ediyor.

Dr. Gürdallı: İsrail gazı, Türkiye´nin Rusya´ya bağımlılığını bir miktar azaltır

Enerji uzmanı gazeteci Fehmi Gürdallı, Türkiye-İsrail arasında anlaşmanın imzalanması halinde Türkiye´nin tedarikçi kanallarını genişletmiş olacağını özellikle de Rusya´ya bağımlılığını fazla azaltmasa da arttırmayacağını vurguluyor.

Amerika´nın Sesi´ne konuşan Dr. Gürdallı, Türkiye pazarının İsrail´in elindeki en iyi opsiyon olduğu görüşünde.

“İsrail Leviathan sahasında 900 milyar metreküp rezervi tespit etti. Bu rezervin başka doğalgaz sahalarında devreye girmesiyle 3 trilyon metreküpe çıkabileceği söyleniyor. Bu gazın bir bölümünü İsrail kendi ihtiyacı için kullanacak, bir bölümünü Ürdün´e satacak. Ama yılda en az 8-10 milyon metreküplük bir ihracat kalemi de var. Bunu ya Mısır´daki doğalgaz sıvılaştırma tesisine iletecek ya en az 5 milyar dolara yeni bir LNG tesisi kuracak ya da Türkiye´ye satacak. Daha önce Kıbrıs üzerinden Yunanistan´a ulaştırma projesi vardı ama bir İsrailli yetkili yakınlarda o projenin artık mümkün olmadığını söyledi. İsrail-Türkiye boru hattı iki tarafın da lehine. Türkiye tedarikçi sayısını arttırıp bir ülkeye bağımlılığını azaltırken İsrail, Türkiye gibi daha öngörülebilir bir pazara doğalgazını ulaştırmış olacak.”

Dr. Gürdallı: Birçok şirket boru hattının hayata geçmesi için iki ülke nezdinde lobicilik yapıyor

Doğalgaz boru hattının 1,5-2 milyar dolara mal olacağını belirten Dr. Gürdallı´ya göre, Türkiye-İsrail ilişkilerinde normalleşme devam ederse İsrail gazının önümüzdeki beş yıl içinde Türkiye´ye ulaşabileceğini ifade etti.

“Mavi Marmara krizi sonrası birkaç ay önce başlayan normalleşme, yıllar önce konuşulan İsrail-Türkiye doğalgaz boru hattı konusunun yeniden gündeme gelmesini sağladı. Hem İsrail hem Türkiye tarafında birçok şirket girişimde bulunuyor. Zorlu ve Turcas şirketleri her iki ülke nezdinde de lobicilik faaliyetleri yürütüyor. Normalleşme devam ederse beş yıl içinde yani 2020-2021 yıllarında Türkiye´nin enerji ihtiyacının %10 ila %20´si kadar bir miktarı İsrail´den temin edilebilir.”



Engeller yapay zeka uygulamalarıyla daha kolay aşılıyor

Yapay zeka uygulamaları birçok alanda olduğu gibi engellilerin hayatına da olumlu etki ediyor.

Teknoloji

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

İsrail'de Gallant depremi! Savunma Bakanı sessizliğini bozdu, hükümet ortakları kovulmasını istedi!

İsrail savaş uçakları sivillerin toplandığı bölgeye bomba yağdırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Şiddet olaylarının tırmandığı Fransa'nın özerk bölgesi Yeni Kaledonya'da OHAL ilan edildi

Silahlı saldırıya uğrayan Slovakya Başbakanı Robert Fico 'hayati tehlikeyi atlattı'

Refah'a sığınan Filistinliler bir kez daha yerlerinden edildi

Katil İsrail medyasında panik: Refah planı suya düşecek! ABD'li gazete 'Sinwar' gelişmesini duyurdu

Türkiye'nin ardından Mısır da, Güney Afrika'nın İsrail aleyhindeki dava sürecine müdahil olacak

Ukrayna saldırdı, Rusya'ya soğuk duş! Belgorod'da 19 ölü, 27 yaralı

Ermenistan'da sivil itaatsizlik eyleminde 130'dan fazla kişi gözaltına alındı

Almatı, Azerbaycan ve Ermenistan'ı neden cezbediyor? Bu işte bir iş mi var?

Engeller yapay zeka uygulamalarıyla daha kolay aşılıyor

Hamas ve İsrail heyetleri Kahire'den ayrıldı, Netanyahu katliama devam edecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan: AB'nin ülkemizle ilişkileri adil ve sonuç odaklı yaklaşımla yürütmesi hayati öneme sahiptir

AKYA Ağır Sınıf Harp Torpidosu'nun seri üretimine geçilerek denizaltılara teslimatına başlandı

Fahiş fiyat ve stokçuluk cezalarının artırılmasını da içeren kanun teklifi komisyonda kabul edildi

Hamas: Ateşkesi kabul ediyoruz... Filistinliler kutluyor İsrail temkinli

İsrail, Refah Sınır Kapısı'nın Gazze tarafını ele geçirdi

Rus basınında Gazze savaşı: "Netanyahu'nun açıklamaları Hamas'ın pozisyonunu sertleştirmesine neden oldu"

AB üyesi 26 ülkeden Netanyahu’ya “dur” çağrısı

Brezilya'daki sel felaketinde ölenlerin sayısı 83'e yükseldi

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

Yükleniyor