Tarih: 07.03.2022 11:03

İsrail İçişleri Bakanı´ndan Ukraynalı sığınmacılara kırmızı kart: Gelenlerin yüzde 90´ı Yahudi değil

Facebook Twitter Linked-in

 

İsrail sınırlarına varan Ukraynalıların yüzde 90´ından fazlasının Yahudi olmadığını söyleyen İçişleri Bakanı Şaked, çok fazla Ukraynalı geldiğini, kabul edileceklerin sayısına kısıtlama getirmek gerektiğini savundu.

İsrail kabinesi Rusya´nın operasyon yürüttüğü Ukrayna´dan sığınmacı akışını görüşmek için toplanırken, İçişleri Bakanı Ayelet Şaked, Ukrayna´dan gelenlere kırmızı ışık yaktı.

İsrail sınırlarına varan Ukraynalıların yüzde 90´ından fazlasının Yahudi olmadığını söyleyen İçişleri Bakanı Şaked, sığınmacı akını için 'Bu böyle devam edemez' dedi.

´Geri Dönüş Yasası kapsamında değiller´

Aşırı sağcı çizgideki kadın siyasetçi, Rusya´nın operasyonun başlamasından beri İsrail´e giriş yapan 2034 Ukrayna vatandaşının yüzde 10´undan azının Yahudi olduğunu, dolayısıyla Yahudilere İsrail´e dönme ve İsrail vatandaşı olma hakkını tanıyan 1950 tarihli Geri Dönüş Yasası kapsamına girmediklerini belirtti.

´Sayı kısıtlaması lazım´

İsrail´e girmelerine izin verilecek Ukraynalıların sayısının kısıtlanması gerektiği mesajını veren Şaked, sığınmacı akınının bu hızla devam etmesi halinde ay sonuna dek İsrail´e 15 bin Ukraynalının geleceğini öngörerek şunları söyledi:

“Böyle bir giriş oranıyla devam etmek imkansız. Bir politika belirlememiz gerekiyor. Büyüklüğüne göre İsrail, Ukrayna sınırındakiler dışında Avrupa´daki herhangi bir devletten daha fazla Ukraynalı getirdi.”

Ukraynalılardan 10 bin şekel depozito alma politikasına bakanlardan tepki

Kabine toplantısında bazı bakanlar, İsrail´de birinci derece akrabası olmayan Ukraynalıların İsrail´den çıkışta geri ödenmek üzere 10 bin şekel depozito ödemek zorunda bırakılmasına ´insanlıkdışı´ tepkisini gösterdi.

Ulaştırma Bakanı Merav Michaeli´nin ´mantıksız´ diye niteleyerek eleştirdiği sığınmacıdan depozito politikasının sona erdirilmesi için Göç Bakanı Pnina Tamano-Şata ve Diaspora İşleri Bakanı Nachman Şai çağrıda bulundu.

 

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —