Tarih: 11.03.2018 17:52

´İsrail ile Suudi Arabistan Kahire´de gizli görüşmeler yaptı´

Facebook Twitter Linked-in

 

İran´a karşı İsrail-Suudi kraliyetinin ittifakı doludizgin ilerliyor. 

Birleşik Arap Emirlikleri´nin (BAE) Khaleej Times gazetesine konuşan Filistin Yönetimi´nden bir yetkili İsrailli ve Suudi yetkililerin Mısır´ın arabuluculuğunda Kahire´de bir dizi gizli görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi.

Daha önce İsrail´den başbakan ve enerji bakanı düzeyinde Suudi kraliyetiyle gizli görüşmeler yapıldığına, ilişkilerin ilerlediğine dair açıklamalar gelmişti.

FİLİSTİN İÇİN OLUMSUZ

Filistin Yönetimi´nden yetkili de İsrail, Suudi ve Mısır heyetlerinin Kahire´de lüks bir otelde biraraya gelerek özellikle Kızıldeniz bölgesiyle ilgili ekonomik meseleleri görüştüğünü aktardı.

´´İsrail ile Suudi Arabistan arasındaki sıcak ilişkiler Filistin Yönetimi´ni olumsuz etkliyor, Filistinlilere zarar veriyor´´ diyen yetkili, sitem etti:

DÜŞMAN ARTIK İSRAİL DEĞİL, İRAN 

´´Anlaşılan, bölgedeki en büyük düşman artık İsrail değil´´

İsrail´in Arap ülkeleri içinde sadece Mısır ve Ürdün ile diplomatik ilişkileri var. Ancak İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ´Arap ülkeleriyle verimli işbirliği içinde olduklarını ama bunu gizli tuttuklarını´ ifade etmişti.

Medyadaki haberlere göre İsrail ile Suudi Arabistan son aylarda gizli görüşmeler yürütürken resmi ilişkiler tesis etmeyi de hedefliyor.

ABBAS´A BASKI 

Bu hafta Kahire´yi ziyaret edip Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi ile samimi görüşmeler yapan Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman´ın ABD Başkanı Donald Trump´ın ´yüzyılın anlaşması´ olacağını iddia ettiği yeni Ortadoğu barış planını kabul etmesi için Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas´a baskı yaptığı haberleri de ayyuka çıktı.

Kudüs´ü İsrial´in başkenti olarak tanımış olan Trump´ın planını ´yüzyılın tokadı´ diye niteleyen Abbas ise ABD´nin arabuluğunu reddediyor ve Birleşmiş Milletler´e çözüm konferansı düzenlemesi çağrısı yapıyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —