• BIST 100

    10268,58%0,20
  • DOLAR

    32,23% -0,02
  • EURO

    34,78% 0,35
  • GRAM ALTIN

    2415,97% 0,96
  • Ç. ALTIN

    3877,27% -0,40

İsrail: Suriye´de federal sisteme geçilmeli

İsrail: Suriye´de federal sisteme geçilmeli

İsrail Savunma Bakanı Moşe Yalon, Suriye´de kısmi ve geçici ateşkes niteliğindeki çatışmaların ardından ülkeyi birleştirecek siyasi görüşmelerin işe yaramayacağını belirterek, Suriye´nin federal sisteme geçmesi gerektiğini savundu

 

 

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter ile görüşmek için başkent Washington´a giden Yalon, görüşme öncesi düşünce kuruluşu Woodrow Wilson´un merkezinde bir konuşma yaptı.

Bir soru üzerine, Suriye´yi bütün bir şekilde korumanın mümkün olmadığını görüşünü dile getiren Yalon, 'Suriye´de federalizm tarzı bir yapılanma olması gerektiğine inanıyoruz. Suriye´de bütünlüğün sağlanması sadece bir arzudur. Bunlar, Suriye üzerine yapılan stratejik ve sadece iyi niyetli yaklaşımlar' dedi.

´TÜRKLER MUTLU OLMASA DA KÜRDİSTAN VAR´

Suriye´de federal sistem için zaten halihazırda bazı gruplar bulunduğunu iddia eden Moşe Yalon, şöyle devam etti:

'Suriye´de federalizm konuşulacaksa zaten Beşar Esad öncülüğünde bir ´Alevistan´ var, ülkenin yüzde 30´unu kontrol ediyor. Türkler çok mutlu olmasa da Kürdistan da var. Suriye´de ve Irak´ta Kürtlerin bölgeleri var. ´Dürzistan´ da olabilir ve rejimle çalışabilir. Zaten şu anda da bunu yapıyorlar.'

´IŞİD´E KARŞI ILIMLI MUHALİFLER DESTEKLENMELİ´

Yalon, Suriye´deki sorunun ise IŞİD, El Kaide takipçileri, Nusra Cephesi ve ılımlı muhalifler gibi çok sayıda ayrı grubun bulunması olduğunu ileri sürdü.

Moşe Yalon, 'Kürtler şimdiye kadar IŞİD´le savaşabilecek kapasiteyi gösterdiler ve destek gördüler. Neden diğer ılımlı gruplar da desteklenmesin' diyerek, IŞİD´e karşı ılımlı muhaliflere de destek verilmesi gerektiğini söyledi.

´İRAN KONTROLLÜ BİR SURİYE´Yİ KABUL ETMEYİZ´

Suriye´deki sorunların çözülmesinde ‘İran´a stratejik bir rol verilmesini´ eleştiren Yalon, Suriye konusunda ABD ile aynı düşünmediklerini söyledi.

Yalon, 'İran, Ortadoğu´da sorunların çözümünde bir anda merkezi bir noktaya geldi. Çünkü IŞİD´e karşı savaştıklarını söylüyorlar, fakat yaptıkları şey Şii-Sünni çatışması. İran kontrolü altındaki bir Suriye´yi kabul edemeyiz' ifadesini kullandı.

 



17.8° / 13.7°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor