Tarih: 08.08.2013 01:53

İsrail, Balkanlarla İlişkilerini Geliştiriyor

Facebook Twitter Linked-in

Barak Ravid

Türkiye`yle ilişkileri geçen seneden bu yana bozulduğu için İsrail, yeni dostlar ve müttefikler bulmak amacıyla gözünü Balkan devletlerine çevirdi. Yetkililer yeni girişimlerin istihbarat paylaşımı, ortak askerî tatbikatlar ve turizmin geliştirilmesini kapsadığını söylüyorlar.

İsrail ilişkilerini Yunanistan ve Bulgaristan`a kadar genişletirken Kıbrıs, Romanya, Sırbistan, Karadağ, Makedonya ve Hırvatistan`la mevcut ilişkilerini de geliştirdi. Bu ülkeler, Türkiye`deki yeni radikalleşme ve cihadın artan etkisinden endişe duyuyorlar ve İsrail`le ekonomi, güvenlik ve teknik alanda yapılacak işbirliğinde yeni fırsatlar olduğunu görüyorlar.

Üst düzey bir İsrailli yetkili, 'Kendilerini büyük bir tehlikenin beklediğinin farkına vardılar. (...)' şeklinde konuştu.

İsrail`in Türk filosuna yönelik baskını, Bulgaristan`ın Kudüs`le istihbarat ve güvenlik alanında işbirliğinde bulunma isteğini artırdı.

İsrail`in Sofya Büyükelçisi Noah Gal-Gendler, 'Geçmiştekinin aksine Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, İsrail`le işbirliği yapmaya karar verdi. Seçilmesinin hemen ardından Kudus`ü ziyaret etti. Bu, 18 yıl içinde bir Bulgaristan Başbakanının İsrail`e yaptığı ilk ziyaret.' şeklinde konuştu.

Bulgarlar, Türkiye`ye gitmekten vazgeçen İsrailli turistlerin toplu olarak Karadeniz kıyısındaki Varna ve Burgaz`a gelmelerini umut ediyorlar. Bu yılın sonuna kadar yaklaşık 150 bin İsrailli turistin Bulgaristan`ı ziyaret etmesi bekleniyor.

İsrail`in Yunanistan`la olan ilişkileri de büyük ölçüde değişti. Barış sürecinde daha fazla rol almak isteyen Yunanistan, Yunanistan`ın İsrail`le ilişkilerini değiştirmesi gerektiğinin farkına vardı. Türk filosu olayının ardından Yunan ordusu ve güvenlik güçleri Atina`ya İsrail`le daha yakın ilişkiler kurması yönünde baskı yaptılar.

İsrailli ve Yunan yetkililer, savunma ve stratejik işbirliği görüşmeleri yürütüyor. (İsrail`de yayınlanan Haaretz gazetesi)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —