• BIST 100

    10147,85%-0,25
  • DOLAR

    32,28% 0,05
  • EURO

    34,97% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2452,76% 0,28
  • Ç. ALTIN

    3942,46% 0,76

İsrail ve Türkiye Değerler Topluluğuna Aittir

İsrail ve Türkiye Değerler Topluluğuna Aittir

Türkiye-İsrail İlişkilerinde Sürekli Gerginlik Yaşanıyor Ancak Şimdi Her İki Ülkenin Almanya’daki Büyükelçileri İstikrarlı Bir Ortaklık Olduğunu Teyit Etti: “İlişkiler Güçlü”

Richard Herzinger

İsrail ve Türkiye`nin Almanya’daki Büyükelçileri, Berlin’de, siyasi ilişkilerde son dönemde yaşanan sorunlara rağmen iki ülke arasında sağlam bir stratejik ortaklık olduğunu vurguladı. Almanya’nın İsrail Büyükelçisi Yakov Hadas-Handelsmann, Almanya Yahudiler Merkez Konseyinin “Cemaat Günleri 2013” etkinliği çerçevesinde düzenlediği bir panelde “Türkiye-İsrail ilişkileri güçlüdür.” açıklamasında bulundu.

İsrail’in Almanya Büyükelçisi, burada, ortak ekonomik çıkarlara ve uzun bir geçmişe sahip, Batı yanlısı demokrasiler olan ve istikrarsız komşuları nedeniyle bölgede sağlam ilişkiler kurmaya çaba harcayan iki devletin mevzu bahis olduğundan söz etti.

Türkiye Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu da yaşanan gerilimlere rağmen son yıllardaki ekonomik ilişki hacminin iki katına çıktığını vurgulayarak Türkiye’de, İsraillilere dayalı turizmin de yeniden hareketlilik kazandığını söyledi. 2011 yılında Gazze’ye uygulanan deniz ablukasını kırmaya çalışırken İsrail donanması tarafından durdurulan “Mavi Marmara” adlı yardım gemisiyle ilgili ihtilafta yaşandığı gibi çatışmaya sebebiyet veren olayların “İyi ve hoş olmadığını” belirten Büyükelçi, 10 Türk eylemcinin öldürüldüğü ve çok sayıda İsrailli askerin yaralandığı bu olaydan dolayı İsrail’in özür dilemesinin ardından Türkiye-İsrail ilişkilerinin derinliğinin tarihî bakış açısıyla değerlendirilmesi gerektiğini söyleyerek “Hepimiz aynı teknedeyiz.” ifadesini kullandı.

Her iki büyükelçi de gelecekte enerji alanında ilişkilerin çok daha derinleştirilebileceği konusunda iyimser gözüküyordu. İsrail sahil kıyılarında kısa bir süre önce büyük doğal gaz rezervleri bulundu. İsrail Büyükelçisi, İran’ın nükleer programı konusunda da Türkiye ile ortak yönlerinin arttığı görüşünde. Karslıoğlu konuyla ilgili olarak 'İran’ın nükleer silaha sahip olabileceği düşüncesi `tüylerimizi ürpertiyor`.” ifadesini kullandı. (Almanya Genelinde Yayımlanan Siyasi Ağırlıklı Die Welt Gazetesinin İnternet Sayfası - 22 Kasım 2013 )



18.3° / 11.9°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor