• BIST 100

    10279,98%0,03
  • DOLAR

    32,31% -0,06
  • EURO

    34,84% 0,14
  • GRAM ALTIN

    2408,92% 0,65
  • Ç. ALTIN

    3895,03% 0,21

İsrail´de on binlerce aşırı dinci Yahudi´nin bayram kutlaması sırasında izdiham: En az 44 ölü, 103 yaralı

İsrail´de on binlerce aşırı dinci Yahudi´nin bayram kutlaması sırasında izdiham: En az 44 ölü, 103 yaralı

İsrail´de Yahudi şeriatına göre yaşamalarına izin verilen ultra Ortodoks Yahudilerin Kovid-19´la ilgili uyarıları hiçe sayarak Safed kentindeki Meron Dağı´nda düzenlediği kutlamaya yaklaşık 100 bin kişinin katılması felaketle sonuçla

 

İsrail´in Lag BaOmer dini bayramı kutlamalarında yaşanan izdihamda en az 44 kişi öldü, bazısı ağır 103 kişi yaralandı. Yahudi şeriatına göre yaşamalarına izin verilen ultra Ortodoks Yahudilerin Kovid-19´la ilgili uyarıları hiçe sayarak Safed kentindeki Meron Dağı´nda düzenlediği kutlamaya yaklaşık 100 bin kişinin katılması felaketle sonuçlandı. Görgü tanıklarına göre bir geçitte aşırı kalabalık nedeniyle yaşanan sıkışıklık izdiham çıkmasına yol açtı, en az 44 kişi ayaklar altında ezilerek ya da boğularak can verdi.

´Ölü-yaralılar arasında çocuklar da var´
Tanıklar, ölü-yaralılar arasında çocukların da olduğunu söyledi. Yahudi şeriatına göre harem-selamlık uygulanan kutlama alanındaki izdihamın erkekler bölümünde gerçekleştiği belirtildi.

Gece yarısından sonra meydana gelen izdiham, hoparlörlerden dağılma çağrısı yapılana dek kalabalıkların çoğu tarafından fark edilmedi. Reuters´e konuşan Şlomo Katz (36), 'Dans ve diğer şeyler için içeri girecektik ki, birdenbire ambulans servisinden sağlık görevlilerini içeri koştuğunu gördük. Ardından ambulanslar birbiri ardına çıkış yaptı' dedi. Müdahalede bölgedeki yoğunluktan dolayı telefon şebekelerinin kısmen çökmesinden ötürü sorun da yaşandı.

Yahudi mistisizminin (Kabala) en önemli eseri Zohar´ın yazarı kabul edilen 2. yüzyılın bilge lakaplı hahamı Şimon bar Yoçay´ın tüm gece dua, mistik şarkılar, danslar ve şenlik ateşleri eşliğinde anıldığı Lag B´Omer bayramının kana bulanmasının, İsrail tarihinin en büyük sivil felaketlerinden biri olduğu belirtildi.

Başbakan Benyamin Netanyahu, olayla ilgili tweetinde, ´korkunç felaket´ nitelemesini yaptı, yaralıların iyileşmesi için dua ettiklerini dile getirdi.

Ağır yaralananlar olduğu bilgisi üzerine bölgeye 6 ambulans helikopter gönderildi, çok sayıda sağlık ekibi sevk edildi ve bir sahra hastanesi kuruldu.

İsrail polisinin Meron Dağı´ndaki izdihama ilişkin soruşturma başlattığı açıklandı.



19.2° / 10.4°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor