Tarih: 02.01.2018 16:41

İsrail´den Doğu Kudüs´teki işgali pekiştiren yasa

Facebook Twitter Linked-in

 

 

© AFP 2017/ AHMAD GHARABLI
ORTADOĞU
15:31 02.01.2018(Güncellendi 15:57 02.01.2018)URL´yi kısaltın

 

 
ABD Başkanı Donald Trump´ın Kudüs´ü ´İsrail´in başkenti´ olarak tanıyan 6 Aralık tarihli kararından 1 ay sonra gelen yasa değişikliği ile İsrail, Doğu Kudüs´teki işgali pekiştirme yönünde adım attı. 

Knesset´te 52 red oyuna karşı 64 kabul oyuyla geçen yasa değişikliğine göre, işgal altındaki Doğu Kudüs dahil kentin herhangi bir parçasının ´üçüncü tarafa´ devredilmesi artık 120 üyeli parlamentodaki 80 üyenin onay vermesi halinde gerçekleşebilecek. 

Eski yasaya göre ise milletvekillerinin yarısından bir fazlasının yani 61 üyenin onayı bunun için yeterliydi.

YENİ YASA KUDÜS´ÜN SINIRLARINI YENİDEN BELİRLEYİP GENİŞLETME İMKANI VERİYOR

Yeni yasa aynı zamanda Kudüs´ün sınırlarını yeniden belirleyerek genişletme imkanı sağlıyor. 

Haaretz´in aktardığına göre gelecekte Kudüs´ün yetki sınırları değiştirilerek İsrail yönetimi altında farklı bir belediye kurulabilir ve burada İsrail vatandaşları değil sadece Filsitinliler´in yaşaması sağlanabilir.

Yasa değişikliğini parlamentoya getiren koalisyon ortağı aşırı sağcı Yahudi Evi (HaBayt HaYahudi) partisinin lideri Naftali Bennett 'Toprağın parçalarını başkasına devretme yetkisi ne herhangi bir Yahudi´nin ne de Yahudi halkınındır' dedi.

YASA LİKUD´UN BATI ŞERİA´DAKİ İŞGALİ ARTTIRMA ÇAĞRISINDAN SONRA GEÇTİ

Son yasa değişikliği ayrıca bu hafta başında Başbakan Benyamin Netanyahu´nun partisi Likud´un merkez komitesinin işgal altındaki Batı Şeria´daki yerleşim yerleri ile buradaki egemenliğini arttırma kararı almasının ardından geldi.

Bağlayıcılığı olmayan Likud kararı gelecekte Filistin´in bağımsız bir devlet kurmasına karşı çıkanlara umut veren bir nitelik taşıyor.

´YAHUDİ EVİ PARTİSİ İSRAİL´İ KORKUNÇ BİR FELAKETE SÜRÜKLÜYOR´

Muhalefet lideri İsrail İşçi Partili Isaac Herzog ise ´Yahudi Evi partisi İsrail´i korkunç bir felakete sürüklüyor' yorumunu yaptı.

İsrail Doğu Kudüs´ü 1967 savaşının ardından işgal etmiş ancak bu adım uluslararası toplumca tanınmamıştı. İsrail, Kudüs´ün tamamının ´ebedi ve bölünmez´ başkenti olduğunu savunuyor.

ABBAS´IN SÖZCÜSÜ: FİLİSTİN HALKINA KARŞI SAVAŞ İLANI

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas´ın sözcülerinden Nebil Ebu Rdainah da hem Knesset´ten geçen kanun hem de ABD´nin Kudüs kararını değerlendirdi. 

Trump´ın kararı ve son yasa değişikliğini ´Filistin halkına karşı savaş ilanı´ olarak niteleyen Filistinli sözcü, ABD´nin destek verdiği ancak 2014´te çöken İsrail-Filistin barış görüşmelerine atıfla 'Bu oylama İsrail tarafının siyasi süreci resmi olarak sonlandırdığını ilan ettiğini gösterdi' değerlendirmesini yaptı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —