Tarih: 18.03.2017 20:20

İsrail´i ırkçılıkla suçlayan rapor BM´de istifa getirdi

Facebook Twitter Linked-in

 

Birleşmiş Milletler (BM) Batı Asya Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (ESCWA) İcra Sekreteri Rima Halef, İsrail´i ırkçılıkla suçlayan rapor nedeniyle istifa etti. Merkezi Lübnan´ın başkenti Beyrut´ta bulunan komisyon tarafından hazırlanan tartışmalı raporda Birleşmiş Milletler tarihinde ilk defa İsrail, açık ve net şekilde ırkçı bir devlet olmakla itham edilmişti. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres´in talebi üzerine söz konusu rapor geri çekildi ve internet sitesinden kaldırıldı.

Rima Halef, Guterres´in bu raporu geri çekmesini istemesi üzerine istifa ettiğini açıkladı: “İsrail ve müttefiklerinin Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri´ne raporun geri çekilmesi için büyük bir baskı yapması bekleniyordu ve BM Genel Sekreteri benden raporu geri çekmemi istedi.”

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric ise gazetecilere yaptığı açıklamada Guterres´in prosedürlere uyulmadığı için raporun kaldırılmasını istediğini söyleyerek, bu talebin raporun içeriğiyle ilgisi olmadığını savundu: “Bu baskıyla ilgili bir konu değil. Bu, kuruluşu yönetme yetkisine sahip olan Genel Sekreter´in bunun etkin bir şekilde gerçekleştirilmesi ve amaçlara ulaşılmasını sağlamasıyla ilgili.”

Rima Halef´in istifası Amerika Birleşik Devletleri ve İsrail tarafında ise memnuniyetle karşılandı.

ESCWA tarafından hazırlanan “İsrail´in Filistin halkına karşı uygulamaları ve ırk ayrımcılığı sorunu” konulu raporda, İsrail, Filistinlilere karşı sistematik “ırk ayrımcılığı” yapmakla suçlanmıştı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —