• BIST 100

    10279,98%0,03
  • DOLAR

    32,31% -0,06
  • EURO

    34,84% 0,14
  • GRAM ALTIN

    2408,92% 0,65
  • Ç. ALTIN

    3895,03% 0,21

İsrailli bakan: Lübnan´ı taş devrine çevireceğiz

İsrailli bakan: Lübnan´ı taş devrine çevireceğiz

İsrail İstihbarat Bakanı Yisrael Katz, Suudi medyasına demecinde, İran´ın Lübnan´da silah fabrikaları inşa ettiği, gelişmiş füze tesisleri kurduğunu iddia edip bunları vurmakla tehdit etti. Katz ´´2006´daki Lübnan saldırısı, bugün

 

İsrail İstihbarat Bakanı Katz, Suudi gazetesi Elaf´a verdiği demeçte, Suudi Veliahtı´nı ülkesine davet ederken İran, Suriye, Lübnan´a tehditler savurdu. Katz, İran´ın Lübnan´da silah fabrikaları inşa ettiği, gelişmiş füze tesisleri kurduğuna dair istihbaratları olduğunu öne sürdü. 

´LÜBNAN´IN TAMAMI HEDEF´ 

´´Vurgulamak isterim ki, bu konuda yeni bir kırmızı çizgi çektik, ne pahasına olursa olsun onların bunu yapmasına izin vermeyeceğiz´´ diye konuşan Katz ´´Suriye´de olduğu gibi askeri operasyonlarla onları engelleyeceğiz. Hizbullah´ın silahları ne kadar isabetli hale gelirse İsrail´in saldırıları da o kadar güçlü ve geniş çaplı hale gelecek. Bu kez Lübnan´ın tamamı hedef alınacak´´ diye devam etti. İsrail İstihbarat Bakanı ´´2006 Lübnan saldırısında olanlar bugün yapabileceklerimizin yanında piknik gibi kalır. Bir Suudi bakanın Hizbullah´ı Güney Lübnan´daki mağaralarına geri yollayacaklarını söylediğini hatırlıyorum. Ben de size diyorum ki, Lübnan´ı taş devrine geri döndüreceğiz´´ diye konuştu.

´EKONOMİK YAPTIRIM, ASKERİ MÜDAHALE´

Gelecekte Hizbullah´a karşı atabilecekleri adımlar sorulduğunda, Katz, Başbakan Benyamin Netanyahu´ya 2006 saldırısından sonra BM Güvenlik Konseyi´nin aldığı 1701 sayılı kararın uygulanması için hem askeri hem ekonomik açıdan harekete geçmeyi önerdiğini belirtti. ABD´nin liderliğinde Hizbullah ve İran´a yaptırım uygulanırken Rusya ve Çin´in onayını alarak İsrail´in askeri müdahalede bulunmasından söz eden Katz ´´Netanyahu bu konuyu Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve AB ile görüştü. Arap Birliği de Suudi Arabistan, Mısır ve Ürdün gibi Hizbullah´ı terör örgütü olarak görüyor. Tüm dünya öyle görüyor´´ dedi.

BUGÜNE DEK SALDIRI VE BASKI İŞE YARAMADI 

Katz, Lübnan Başbakanı Saad Hariri´nin Suudi Arabistan´dan yaptığı istifa açıklamasıyla Hizbullah ve İran´ın ayaklarının altından halıyı çektiği ve İsrail´in planı için mükemmel fırsat doğurduğunu öne sürdü. Ama Riyad´da esir alınıp istifaya zorlandığı iddiaları ayyuka çıkan Hariri´nin Macron´un arabulucuğuyla Beyrut´a döndükten sonra istifasını geri çekmesi, Suudi nüfuzu açısından yeni bir başarısızlık oldu. 2006´da Lübnan´a vargücüyle saldıran İsrail´e karşı tüm dünyayı şaşırtan bir direniş sergileyen Hizbullah da o zamandan beri Ortadoğu´nun sadece askeri değil, siyasi açıdan da en güçlü örgütlerinden biri haline geldi.



19.2° / 10.4°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor