Tarih: 13.02.2018 13:19

İsrailli bakan: Suriye İran üssüne dönerse Esad´ı hedef alırız

Facebook Twitter Linked-in

 

İsrail´in Suriye´den havalanan bir İran İHA´sının sınır ihlali yaptığı gerekçesiyle Suriye´ye yoğun hava saldırısı düzenlemesi, Suriye hava savunma sistemlerinin de bir İsrail F-16´sı düşürmesinin üzerinden dört gün geçerken yeni bir meydan okuma geldi. İsrail Altyapı, Enerji ve Su Bakanı Yuval Steinitz, İsrail´in çizdiği kırmızı çizgilerin İran tarafından aşılmasına izin vermesi halinde Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad´a karşı önlem alacaklarını söyledi. 

´İSRAİL´İN İKİ KIRMIZI ÇİZGİSİ´

Ordu Radyosu´na konuşan Steinitz, İsrail´in ilk kırmızı çizgisinin, Suriye´nin İran Devrim Muhafızları için istihbarat, deniz ve kara kuvvetleri üsleri dahil olmak ileri askeri üsse dönüşmesi olduğunu belirtti.

İsrail´in ikinci kırmızı çizgisinin, Şam´ın Tahran´ı Hizbullah´ın füzelerini çok isabetli düzeye yükseltmeye teşvik etmesi olduğunu kaydeden Steinitz, bunun İsrail´in ulusal güvenliğini daha da tehlikeye sokacağını vurguladı. 

´ESAD İLE HİZBULLAH AYNI´

İsrail güvenlik kabinesinin 12 üyesinden biri de olan Steinitz, ´´Esad ile Hizbullah aynıdır. Bize karşı saldırı düzenlenirse sadece saldırının kaynağına karşı harekete geçmekle mükellef değiliz. Kendimiz için doğru cepheyi seçme hakkımızı saklı tutuyoruz´´ diye tehdit etti. Suriye ile Lübnan arasında fark görmediklerini, kendilerine göre Suriye ordusu ile Hizbullah´ın İran´ın emirlerini yerine getirdiğini, işlerini gördüğünü ifade etti.

´ESAD EN ZAYIF HALKA´ 

Steinitz, ´´Esad rejimi, İran-Şii eksenindeki zayıf halkadır. Bence Esad, Suriye´nin İran´ın ileri üssü haline gelmesini isteyip istemediği, isabetli silahların Suriye´den Lübnan´a geçmesine izin verip vermeyeceği meselelerini çok iyi düşünmeli. Çünkü böyle bir durumda bizzat kendisi, rejimi, hükümeti ve ordusu yara alabilir´´ dedi.

Cumartesi günü Suriye´deki İran hedeflerinin vurulabilmesi için yüksek irtifaya çıkan F-16´nın Suriye´nin uçaksavar füzesinin yakınında patlaması sonucu düştüğü, tahliyeyi başlatan pilotun kokpite şarapnel girmesiyle ağır yaralandığı İsrail medyasına yansıdı. İran Dışişleri Sözcüsü Behram Kasımi, Suriye´de askeri üsleri olduğunu yalanlarken İsrail´de uçurdukları İHA´nın düşürüldüğü haberlerini de doğrulamadı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —