• BIST 100

    10171,09%-0,02
  • DOLAR

    32,29% 0,11
  • EURO

    35,00% 0,09
  • GRAM ALTIN

    2450,83% 0,20
  • Ç. ALTIN

    3912,88% 0,00

İstanbul Tabip Odası´ndan ´normalleşme´ uyarısı: Yanlış kararın bedeli ağır olur

İstanbul Tabip Odası´ndan ´normalleşme´ uyarısı: Yanlış kararın bedeli ağır olur

İstanbul´da 4 bin 500´ün üzerinde sağlık çalışanında koronavirüs tespit edildiğini açıklayan İstanbul Tabip Odası, salgın tehlikesinin ciddiyetini sürdürdüğünü belirtti. Kovid-19 salgınına karşı alınan tedbirlerin gevşetilmek

İstanbul´da 4 bin 500´ün üzerinde sağlık çalışanında koronavirüs tespit edildiğini açıklayan İstanbul Tabip Odası, salgın tehlikesinin ciddiyetini sürdürdüğünü belirtti. Kovid-19 salgınına karşı alınan tedbirlerin gevşetilmek istenmesi konusunda odadan 'Erken dönemde alınacak yanlış bir kararın bedeli ağır olacaktır' uyarısı yapıldı.

İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu, koronavirüs salgınıyla ilgili İstanbul´daki sağlık kurumlarında çalışan sağlık görevlilerinden toplanan bilgi ve gözlemlere yer verilen ´Korona Günlerinde İstanbul´da Sağlık´ raporunun yedincisini kamuoyuyla paylaştı.

Raporda, pandeminin sekizinci haftasında hastanelere başvuru ve yatan hasta sayılarında önceki haftalara göre azalma yaşanmasına rağmen İstanbul´daki tehlikenin ciddiyetini sürdürdüğü vurgulandı.

Tedbirlerin gevşetilmesi tartışmasının bu gerçeğin ışığında değerlendirilmesi gerektiğinin altı çizilen raporda şu ifadeler yer aldı:

´Sokakların daha canlı, trafiğin daha yoğun olduğu gözlendi´

'1- Geçtiğimiz hafta içinde İstanbul Tıp Fakültesi (İTF) emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Dilmener COVİD-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Ailesinin ve tüm sevenlerinin acılarını paylaşıyor, başta İTF´liler olmak üzere bütün hekim camiasına başsağlığı diliyoruz.

2- Önceki hafta 23-27 Nisan arasında uygulanan dört günlük sokağa çıkma yasağının ardından 27 Nisan gününden itibaren sokakların eskiye göre daha canlı, trafiğin daha yoğun olduğu gözlendi.

3- Geçtiğimiz hafta Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca şimdiye kadar enfekte olan sağlık çalışanı sayısının 7.428 olarak açıkladı. Bizim sahadan edindiğimiz bilgilere göre İstanbul´da şimdiye kadar enfekte olan sağlık çalışanı sayısı 4.500´ün üzerinde.
4- İstanbul´daki hastanelerden edindiğimiz bilgiler yatan hasta sayısının önceki haftalara göre daha da azaldığı yönünde. Süreç ilerledikçe COVİD-19 dışı hastaların ertelenemez sağlık hizmeti ihtiyaçları için sıkıntılar ise giderek büyüyor.

5- İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu katıldığı bir televizyon programında İstanbul´da geçtiğimiz yıllara göre bu yıl gerçekleşen ölüm oranlarında yüzde 30-35 arasında fark olduğunu, bu yıl günde 80 ile 100 arasında daha fazla ölüm olduğunu açıkladı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca´nın açıklamalarının aksine İBB´nin defin sayısı üzerinden değil, ölüm üzerinden rapor tuttuğunu belirtti.

´Maske satışının ´karneye bağlanması´ hekimleri de mağdur ediyor´

6- Son olarak eczanelerden dağıtılacağı açıklanan maskelerle ilgili geçtiğimiz hafta İstanbul Eczacı Odası´ndan yapılan açıklamada herhangi bir kamu kurumunda çalışanların maskeleri çalıştıkları kurumdan, bir iş yerinde SSK´lı olarak çalışanların çalıştıkları işyerinden temin edecekleri bildirilip bu vatandaşların eczanelerden maske talebinde bulunmamaları rica edildi. Kamu kurumlarına ve işyerlerine nasıl ve ne zaman maske dağıtılacağı ise yetkililer tarafından açıklanmadı.

7- Maske satışının ´karneye bağlanması´ (aile hekimlerinin yanı sıra) muayenehane hekimi meslektaşlarımızı da fevkalade mağdur ediyor. Satışı yasak olduğu için piyasadan sağlayamıyorlar, ´özel muayenehane´ oldukları için Sağlık Müdürlüğü de kendilerine maske temin etmiyor.

8- Salgın artış hızının yüksek olduğu dönemde ´artacak ihtiyacı karşılayabilmek için´ gerekçesiyle başlatılan Atatürk Havalimanı´ndaki niteliği ve akıbeti meçhul ´sahra hastanesi´ inşaatı, salgının sönümlenmeye başladığı ilan edilmesine rağmen son hızla devam ediyor.

´Türkiye vaka sayısında sekizinci´

9- Tespit edilen vaka ve vefat sayılarının azalmasıyla birlikte geçtiğimiz hafta yetkililerden önlemlerin ´gevşetilmesi´ mesajları gelmeye başladı.

10- Sadece PCR testi pozitif vakaları esas alınsa da, Sağlık Bakanlığı´nın 3 Mayıs akşamı itibarıyla açıkladığı sayılara göre Türkiye dünyadaki 193 ülke arasında vaka sayısında sekizinci, ölüm sayısında on ikinci sırada bulunuyor.

Özetle; pandeminin sekizinci haftasında hastanelere başvuru ve yatan hasta sayılarında önceki haftalara göre azalmaya rağmen İstanbul´da tehlike ciddiyetini sürdürüyor. Tedbirlerin gevşetilmesi tartışmasının bu gerçeğin ışığında değerlendirilmesi, erken dönemde alınacak yanlış bir kararın bedelinin ağır olacağını hatırlatırız.'

 



17.4° / 11.4°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor