İstanbul ve Guangco...
Dünyanın tek Asya ve Avrupa kıtalarını birbirine bağlayan şehri olan İstanbul, İpek Yolu ve Deniz İpek Yolunun kesiştiği noktada bulunuyor. İstanbul, Bizans İmparatorluğu döneminden beri Asya ve Avrupanın ticaret merkezi, Doğunun i
Long Yingchun, Chen Xiaoyan
İstanbul ve Guangco Kardeş Şehir… İki Yılda 30 Bin Vize Verildi. Dünyanın tek Asya ve Avrupa kıtalarını birbirine bağlayan şehri olan İstanbul, İpek Yolu ve Deniz İpek Yolu’nun kesiştiği noktada bulunuyor. İstanbul, Bizans İmparatorluğu döneminden beri Asya ve Avrupa’nın ticaret merkezi, Doğu’nun ipeği, baharatı gibi ürünlerin Batı’ya götürüldüğü dağıtım merkezi, Marx’ın dediği gibi “Batı ile Doğu arasında kurulmuş altın bir köprü” olmuştur.
Bugün, Deniz İpek Yolu’nun eski limanlarından biri olan Guangco’dan İstanbul’a gitmek için Güney Çin Denizi’nden çıkıp denizdeki büyük dalgalara katlanmaya gerek yok. İki şehir arasında her gün direkt uçuşlar gerçekleştiriliyor, uçuş 12 saat sürüyor ve uçakta Türk hostesler akıcı bir Çince konuşuyor. Havacılık ve denizcilik zaman içinde gelişti, hem içerik hem de şekil olarak “Deniz İpek Yolu”nun anlamı genişledi, kesintisiz olarak Türkiye ve Çin arasındaki ticaret kültürü bağlantıları oldu, binlerce yıldır hiç kopmadı ve şimdilerde daha da gelişerek alanlar çoğaldı.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, gazetemize verdiği mülakatta, “Günümüzde İpek ve Baharat Yolu`nun tarih sahnelerindeki etkileri kayboldu ancak İpek Yolu, yeniden canlandırılacak.” dedi.
Topbaş: Bu Yıl, Türkiye-Çin Ticaret Hacminin 50 Milyar Dolar Olması Bekleniyor.
Dünya Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Birliği Başkanı olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Hem tarihte hem de günümüz toplumunda Türkiye ile Çin arasındaki ilişkiler sağlam bir zemin üzerine atıldı, buna ek olarak iki ülke ilişkileri sürekli derinleşti. Şüphe yok ki iki ülke liderlerinin, iki ülkenin ilişkilerinin gelişmesine etkisi çok büyük, iki ülke arasındaki ilişkiler duygusal boyutu aşarak stratejik ortaklık ve ekonomik partnerlik ilişkisine ulaşmış durumda. Bu açıdan üst düzey liderlerin karşılıklı ziyaretleri, çok umut verici ve bu ziyaretler karşılıklı ilişkilerin gelişmesine ivme kazandırıyor.”
Topbaş, kendi bakış açısının tamamen gerçekler ve rakamlar üzerine kurulduğunu ifade ediyor: “Şimdilerde iki ülke ticaret hacmi 25 milyar dolar, istenen hedef ise 2015 yılında 50 milyar dolara ulaşılması.”
Ticaretin gelişme beklentisiyle ilgili bazı sebepler… Topbaş: “İlk olarak mevcut derin kültürel ilişkiler, yeni ticari ilişkilerin kurulmasını ve zaten var olan desteğin gelişmesini sağladı. İkinci olarak jeopolitik konumuyla Türkiye, özellikle de İstanbul, Çin için yeni bir pazar oldu. Başka bir açıdan bakıldığında ise Asya ve Avrupa’yı bağlayan İstanbul Boğazı’ndaki en büyük demir yolu taşımacığı projesi olan Marmaray, tarihî İpek Yolu’na benziyor ve Pekin’i demir yoluyla Atlas Okyanusu kıyısındaki Londra ile bağlayacak.”
Türkiye’nin Eski Guangco Başkonsolosu Burak Ali Karacan Guangco’nun Kardeş Şehir Olması Hakkında… İki Yılda 30 Bin Vize Verildi.
2012 yılında İpek Yolu’nun iki liman şehri olan Guangco ve İstanbul kardeş şehir oldu. Şimdi ve gelecekte nasıl iş birliği yapılabilir? 2012 yılında Türkiye’nin Guangco Başkonsolosu olan Burak Ali Karacan, gazetemiz muhabirini kabulünde yaptığı konuşmada, iki taraf arasında çok büyük bir kapasite ve mesafe olduğunu ancak bu kapasite ve mesafenin sadece Guangco ve İstanbul arasında olmadığını ayrıca Guangco ile Türkiye arsında olduğunu söyledi.
Karacan şu ifadeleri kullandı: “Geçen birkaç yıl içinde Türkiye ve Guangco, özellikle ticaret ve turizm alanında karşılıklı ilişkilerin süratli bir şekilde gelişimine tanıklık etti. Guangco’daki Türkiye Konsolosluğunun vize departmanı iki yıl içinde nerdeyse 30 binin üzerinde vize verdi. Buna ek olarak turist sayısındaki artışın dışında birçok kişi de Türk pazarındaki fırsatları araştırdı. Ben, verdiğimiz ticari vize sayısdaki sürekli artışın, Çinlilerin Türkiye’deki ticaretin iyi olduğunu tasdik ettiğini gösterdiğini düşünüyorum.
Daha önce yaptığı Guangco ziyaretinde Kadir Topbaş, bu iki şehrin ulusal ilişkilere katkısının, umulduğundan çok daha fazla olduğunu söyledi. Topbaş’a göre İstanbul ve Guangco, tarihte insan uygarlığının gelişmesine önemli katkıları olmuş İpek Yolu’nun iki sembol şehri.
Topbaş tam bir güvenle şunları kaydetti: “Guangco ile olan kardeş şehir ilişkileri bize yeni bir bakış açısı sağladı. Bizim bu yeni bakış açısının, iki ülke ilişkilerini çok iyi bir şekilde etkileyeceğine güvenimiz sonsuz. İki ülke ve şehir arasındaki karşılıklı iletişim, hızlı bir şekilde kültür ve ekonominin gelişmesini sağlıyor. Şüphe yok ki bu alanlardaki iş birliği, iki ülkenin siyasi ve stratejik ilişkilerine dikkate değer katkılar sağlayacak.” (Çin, Guangzhou Ribao - 29 Ocak 2015)
Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.
TürkiyeSiyonist emperyalizm ve iki manyak…
En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.
DünyaBir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.
TürkiyeGençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Siyonist emperyalizm ve iki manyak…
Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Genç ASAM
Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı
Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz
Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi
2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?
Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi
Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı
ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi
İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı
Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme
HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı
ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…
Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız
KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'
Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi
İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor
Helal telefon olsa alır mıydın?
Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük
Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025
Milletimizin başı sağ olsun
Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!
Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda
Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı
Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor
Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'
Yükleniyor
