Kent Klein
Ulusal Güvenlik Dairesi Başkanı Keith Alexander’a göre, dairenin istihbarat edinme yöntemlerini devam ettirmesinin nedeni Nairobi’deki alışveriş merkezine düzenlenen baskın gibi saldırılar.
Washington’da bir siber güvenlik seminerinde konuşan General Alexander, benzer olayların Amerika’da yaşanmasını önlemek için bu tür istihbarat yöntemlerine ihtiyaç olduğunu söyledi: “Eğer bu yöntemleri kaldırırsanız gelecekte neler olabileceğini düşünün. Biz terör saldırılarını önlemek için bu yöntemleri kullanmak zorundayız.”
Ulusal Güvenlik Dairesi eski çalışanı Edward Snowden’in hem Amerika’daki hem de diğer ülkelerdeki telefon ve elektronik posta bilgilerini topladığını deşifre etmesi üzerine kuruma tepkiler artmıştı.
Senato İstihbarat Komisyonu üyeleri, bu yöntemin kaldırılması ya da kısıtlanmasına yönelik bir yasa tasarısı üzerinde çalışıyor.
Demokrat Senatör Ron Wyden telefon ve elektronik posta bilgilerinin toplanmasına karşı: “Yetkililer tarafından yapılan açıklamalar istihbarat dairesinin hem Amerika’da hem de yurt dışındaki güvenilirliğine zarar verdi. Başka ülkelerin halkları, hükümetlerine olan güvenlerini yitirdi. Bu küçümsenecek bir durum değil.”
Brezilya Cumhurbaşkanı Dilma Rouseff, bu nedenle Beyaz Saray’da Başkan Obama’yla yapacağı görüşmeyi iptal etti, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda da Amerika’yı eleştirdi: “Bir ülkenin vatandaşının güvenliği diğer bir ülkenin temelini oluşturan insan haklarını ihlal ederek sağlanamaz.”
Ancak General Alexander, telefon kayıtları ve elektronik posta bilgilerinin toplanmasına karşı olan birçok Amerikalı’nın medya tarafından yanlış bilgilendirildiğini öne sürüyor.
Alexander, izledikleri telefon konuşmaları ve elektronik postaların içeriklerini toplamadıklarını söyledi. Ayrıca, müttefiklerin bu bilgileri ülkelerini terörist saldırılardan koruduğu için takdir ettiklerini de belirtti: “Birçok kişi bana bu durumun müttefiklerimizle olan ilişkimizi nasıl etkilediğini sordu. Müttefiklerimiz bana “bizimle çalışmaya devam edin, ülkemizi savunmak için bize verdiğiniz istihbarata ihtiyacımız var” diyor.
Senato İstihbarat Komisyonu Başkanı, Demokrat Dianne Feinstein, Ulusal Güvenlik Dairesi’nin telefon ve elektronik posta bilgilerini toplamaya devam etmesi gerektiğini ve daha az kısıtlama getiren bir yasa tasarısına destek vereceğini söylüyor.
umhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Malezya ile savunma sanayine ilişkin, "Önümüzdeki dönemde kazan-kazan ilkesinden hareketle bu alanda atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz." dedi.
Venezuela İçişleri Bakanı Diosdado Cabello, ABD'nin, Devlet Başkanı Nicolas Maduro'yu alıkoymasıyla sonuçlanan Venezuela'ya askeri müdahalesinde, ölenlerin sayısının 100'e çıktığını bildirdi.
Dünya2025 yılında iklim değişikliğini aşırı hava olayları ve kuraklıkla sonuna kadar hissettik.
ÇevreABD Başkanı Donald Trump, Venezuela'da kontrolün kendilerinde olduğunu savunarak, "Ülkedeki her şeyi biz yöneteceğiz ve ülkeyi düzelteceğiz. Daha sonra seçimler doğru zamanda yapılacaktır." dedi.
Dünya