Tarih: 13.02.2017 21:26

İsveç hükümeti, yetkililerin İran´da başörtüsü takma kararını savundu

Facebook Twitter Linked-in

 

İsveç Ticaret Bakanı Ann Linde´nin geçen hafta İran´a yaptığı ziyarette başörtüsü takması tartışmalara neden olmuştu.

Önde gelen İranlı kadın hakları savunucuları ve İsveçli siyasetçiler, dünyanın ilk ´feminist hükümeti´ olduğunu ileri süren İsveç hükümetini eleştiren kesimler arasındaydı.

´FEMİNİST DIŞ POLİTİKAYA ZARAR VERİYOR´

Liberal Parti´nin lideri Jan Bjorklund, İsveç hükümetinin kararının, ´feminist dış politika´ya zarar verdiğini belirtti ve İran´da kadınların yasalar aracılığıyla baskıya maruz kaldığını söyledi. Bjorklund ayrıca, hükümetin feminist üyelerinin başörtüsü giymek zorunda kalmaması gerektiğini, bunun bir zorunluluk olduğu durumda ise, ticari anlaşmaların İsveç´te ya da üçüncü bir ülkede yapılabileceğini belirtti. 

´ERKEK DELEGASYON GÖNDERMEK İSTEMEDİK´

Ticaret Bakanı Linde ise, Aftonbladet gazetesine yaptığı açıklamada, İran´daki yasaları çiğnemek istemediğini söyledi. Geriye kalan tek seçeneğin, tamamen erkeklerden oluşan bir delegasyon göndermek olduğunu söyleyen Linde, bunun yerine başörtüsü takma kararı alındığını açıkladı.

İsveç Başbakanı Stefan Lofven de İran Devlet Başkanı Hasan Ruhani´yle yaptığı konuşmada, insan hakları konularından bahsedildiğini söyledi.

İRANLI AKTİVİSTLERDEN ELEŞTİRİ

İranlı gazeteci ve aktivist Masih Alinejad, Facebook´ta yayınladığı bir görselde, iki fotoğrafı yan yana kullanarak İsveç hükümetini eleştirdi. Fotoğraflardan ilkinde, İsveçli Başbakan Yardımcısı Isabella Lovin´in feminist çalışma arkadaşlarıyla yer alıyor. İkinci fotoğrafta ise Ruhani´yle selamlaşan İsveç hükümeti yetkililerinin başörtüsü taktığı görülüyor.

Gazeteci Alinejad, İsveç hükümetinin İran´daki eşitsizliği kınaması gerektiğini savundu ve ekledi: 'Eğer feministseniz ve eşitliği dert ediniyorsanız, eşitsizlikle mücadeleniz her yerde sürmeli.'

İsveç hükümeti ise, dış politikası açısından kadın ve erkek eşitliğinin temel hedeflerden olduğunu savundu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —