Tarih: 24.06.2016 15:59

İtalya İle Türkiye İş Birliği Çok Önemli

Facebook Twitter Linked-in

 

Francesca Sforza

Türkiye´nin AB Bakanı Ömer Çelik, Cumhurbaşkanı Erdoğan´a en yakın isimlerden biri. Çelik Akdeniz´in istikrarı için Türkiye ile İtalya arasında sıkı bir ittifakın vakti geldiğinden emin. Genel anlam taşıyan öylesine bir çağrı değil bu yaptığı; Türkiye´nin Roma´daki diplomatik merkezi olan Türk Büyükelçiliğinde gerçekleştirilen uzunca söyleşimiz sırasında Bakan Çelik´in bizlere izah ettiği, üç noktaya ayrılan güçlü ve net bir ittifak söz konusu. İtalya´daki resmi temasları sırasında Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni ile de görüşen Bakan Çelik gelecekte bir Avrupalı Türkiye görme arzusunu açıkça ifade etti. Zorluklar yok değil ve o da bunun bilincinde; bu zorlukları çözüme kavuşturmak için de “Türkiye´nin katılımının her daim destekçisi ülke” sözleriyle bir kez daha, İtalya´nın stratejik rolüne inanıyor.

FRANCESCA SFORZA: Sayın Bakan göçmen krizinde Türkiye en ön saflarda çaba gösteriyor. Sınır Tanımayan Doktorlar ve Uluslararası Af Örgütü gibi sivil toplum örgütlerinin yeniden yerleştirme politikaları ve ülkenizdeki ağırlama konularında ileri sürdükleri eleştirilere nasıl cevap veriyorsunuz?

ÖMER ÇELİK: Bu krizin boyutlarını ilk olarak Türkiye gördü ve olanlara ilişkin olarak hemen BM´nin dikkatini çekerek “güvenli” ve “uçuşa yasak bölge” oluşturulmasını istedi. Ancak insanlar, hayatlarını tehlikeye atmak pahasına, denizleri aşmaya başlayıncaya kadar bu çağrılarımıza kulak verilmedi. Krizin merkezinde Akdeniz var ve Akdeniz´in en uzman iki ülkesi Türkiye ile İtalya bu durumun ilk neticelerine maruz kalıyorlar. Dolayısıyla İtalya ile Türkiye arasındaki iş birliği kilit öneme sahip.

SFORZA: O halde, İtalya ile Türkiye birlikte ne yapabilirler?

ÇELİK: Birlikte ele almamız gereken üç ana başlık var: DAİŞ´e ve Kuzey Afrika´daki diğer radikal örgütlere karşı mücadele; göç krizi ve AB bünyesinde iş birliği. AB ile Libya arasında bazı anlaşmalar olacağı söyleniyor; bakınız işte görüyorsunuz, Türkiye´nin tecrübesi olmaksızın bu anlaşmaların başarılı olması çok zor ve Türkiye her zaman İtalya´nın yanındadır. İtalya ile 1300´lerden beri ilişkilerimiz mevcut; Akdeniz´i en iyi tanıyan ülkeleriz, dolayısıyla iş birliğini güçlendirmek çok önemli.

SFORZA: 18 Mart anlaşmasının uygulamaya konulmasındaki eksiklikleri gündeme getirenlere ne şekilde cevap veriyorsunuz?

ÇELİK: Anlaşma uygulanmakta... Ancak yine de tek başına yeterli değil! Yeniden yerleştirmenin insani kabulünü ve vize serbestisini buna dâhil etmek gerekir. Açık konuşmak istiyorum, biz bunları söylediğimizde “Türkiye tehdit ediyor” şeklinde aktarılıyor. Hayır, bu bir tehdit değil, bir gözlemdir! Şayet paket tam değilse anlaşma etkisizleşiyor.

FRANCESCA: Sayın Bakan, Türkiye´nin bir gün Avrupa´nın bir parçası olacağına inanıyor musunuz?

ÇELİK: Avrupa´nın birbirine yakınlaşan Fransa ve Almanya´nın inisiyatifi ile kurulduğu, bilahare Avrupa´nın Balkanlar´a ve Doğu´ya genişlemesinin de Almanya ve Polonya arasında uzlaşma sayesinde mümkün olduğu söylenir. Ben Avrupa´nın dinamik güç olarak sadece genişlemeler sayesinde büyüyeceği ve Almanya ile Türkiye´nin yakınlaşmasının Avrupa´yı gerçekten istediğimiz şekle getireceği görüşündeyim.(İtalya,La Stampa-24.06.2016)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —