Tarih: 28.06.2022 12:15

İtalyan Eni, Rus gaz arzının yarı yarıya azaldığını söyledi

Facebook Twitter Linked-in

 

İtalyan enerji devi Eni, iki gün boyunca yaşanan kesintilerin ardından Cuma günü Gazprom´dan talep ettiği günlük 63 milyon metreküpün sadece yarısını alacağını söyledi.

Almanya, Gazprom´u arzı önemli ölçüde azaltarak enerji fiyatlarını yükseltmeye çalışmakla suçladı.

Gazprom, Kuzey Akım boru hattındaki onarımların suçlanması gerektiğini söylüyor.

Rusya, Avrupa Birliği´nin doğal gazının yüzde 40´ını sağlıyor. Aynı zamanda AB´nin ithal ettiği petrolün %27´sini sağlıyor ve blok Rusya´ya yılda yaklaşık 400 milyar € (430 milyar $; 341 milyar £) ödüyor.

AB, Vladimir Putin´in Ukrayna´yı işgaline yanıt olarak Rus fosil yakıtlarından vazgeçmek için hamleler yaptı ve 2022´nin sonuna kadar çoğu petrol ithalatını yasakladı.

Rusya´dan gaz ithalatını bir yıl içinde üçte iki oranında azaltmayı taahhüt etti, ancak doğrudan ithalat yasağı gibi başka önlemler üzerinde anlaşmaya varmak zor oldu.

Üye devletlere, kışın yakıt talebinin artmasından önceki daha sıcak yaz aylarında gaz depolamaları istendi, ancak Rusya´nın arzı azaltmaya yönelik son hamleleri, kıtanın yeterli depolama alanı oluşturmakta zorlanacağı endişelerini derinleştirdi.

İki hükümet kaynağının Reuters´e verdiği demeçte, İtalya´nın Rusya arzını kısıtlamaya devam etmesi halinde önümüzdeki hafta gaz konusunda yüksek bir 'alarm durumu' ilan edebileceğini söyledi.

Böyle bir hareket, mevcut sözleşmeler kapsamında seçilen endüstriyel kullanıcılara gazın paylaştırılması, kömür santrallerinde üretimin hızlandırılması ve diğer tedarikçilerden gaz ithalatı talep edilmesi de dahil olmak üzere, tüketimi azaltmaya yönelik bir dizi önlemi tetikleyecektir.

İtalya´nın yanı sıra Slovakya, Cuma günü Baltık Denizi´ni Rusya´dan Almanya´ya geçen Nord Stream 1 gaz boru hattından olağan hacimlerin yarısından azını aldığını bildirdi.

Bu arada Fransa, 15 Haziran´dan bu yana Almanya´dan Rus gazı almadığını, ancak ülkenin başka yerlerden gaz tedarik ettiğini söyledi.

 

Almanya, Gazprom´u arzı keskin bir şekilde azaltarak enerji fiyatlarını yükseltmeye çalışmakla suçladı, ancak enerji şirketi bunun nedeninin Alman Siemens Energy´nin Kanada´da hizmet verdiği ekipmanın gecikmeli iadesi olduğunu söyledi.

Avusturya ayrıca Rus gaz arzında büyük düşüşler bildirdi. Kremlin bunun önceden tasarlanmadığını söyledi.

Polonya, Bulgaristan, Finlandiya, Danimarka ve Hollanda, Rus rublesi ödeme talebini reddettikten sonra Rus doğalgaz dağıtımlarını zaten askıya aldı.

Rusya´nın ödeme talebi, Batı´nın yaptırımlarına maruz kalan rubleyi artırma girişimi olarak görüldü. Ruble için daha fazla döviz talebinin talebi artırması ve para biriminin değerini yükseltmesi muhtemeldir.

Avrupa genelinde, gaz depolama seviyeleri, büyük bir kısmı ABD´den ithal edilen sıvılaştırılmış doğal gaz ithalatıyla bu yıl arttı.

ING Research´teki analistler, bir bütün olarak AB´deki mağazaların şu anda %52 dolu olduğunu, beş yıllık ortalamanın hemen altında ve geçen yıl bu dönemde görülen %43´ün üzerinde olduğunu söyledi.

'Ancak, uzun süreli bir kesinti, AB´nin bir sonraki ısıtma sezonuna kadar yeterli depolamayı inşa etme yeteneği konusunda endişeleri artıracaktır' dediler.

Nord Stream 1´in 11 ve 21 Temmuz tarihleri ​​arasında tüm gaz akışlarını durduracak yıllık bakım alması planlanıyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —