Tarih: 29.05.2015 13:52

İzmir Geleceğe Bakıyor

Facebook Twitter Linked-in

 

Cristiana Missori

'Ege`nin İncisi' Girişimlerinin Ardından Hayal Kırıklığına Uğradı Ancak İzmir, Zaten Farklı Bir Şehir.

Son beş yıl içinde altyapı ve ulaşıma yatırım yaparak, -havalimanını, limanı modernize ederek, sahil kenarını düzelterek ve bisiklet yolları yaparak- yeni bir fuar merkezi inşa ederek ve dokuz üniversite ile akademik anlamda sunduklarını da geliştirerek görünümünü yenileyen ve büyümeye devam eden bir metropol. Bu metropol, EXPO yarışında Milano’ya karşı kaybeden 2015 yılının İzmir’i. Yaklaşık dört milyonluk bir nüfusla İzmir, Türkiye’nin üçüncü büyük şehri ve ekonomik büyüme açısından ise dünyada ikinci.

“Büyük reddedilişe” rağmen Ege’nin incisi, hayal kırıklığını kötü bir şekilde gizlemeye çalışarak geleceğe bakmaya devam ediyor. Çünkü görünüşe göre bir dünya fuarına ev sahipliği yapmak, yalnızca gerekli olan niteliklere sahip olma meselesi değil. İzmir Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Murat Yılmazçoban ANSAmed’e, “Biraz yorulduk. Olaylar, hazır olunup olunmadığıyla ilgisi olmadığını gösteriyor. Kararlar, başka kanallar aracılığıyla alınıyor.” diyerek içini döküyor.

Ankara’dan ışık yılı kadar uzak olan, Türkiye’nin daha açık ve kozmopolit şehri son yıllarda tamamen değişti. Nitekim EXPO adaylığı İzmir’in başlangıç noktasını temsil ediyor. 2010 yılından sonra milyonlar değerinde gerçekleştirilen birçok yapı var: havalimanının yeni iç hatlar terminalinden Gaziemir semtinde bulunan yeni fuar merkezine; metro hattının ve deniz ile kara ulaşımının güçlendirilmesinden kıyının yeniden düzenlenmesine kadar. Bütün bu girişimler, kamu-özel sektör ortak yatırım ve sermaye akışına izin verdi. Son yıllarda geleneksel olarak İstanbul tarafından cezbedilen birçok İtalyan şirketi, İzmir ile ilgilenmeye başladı. Mayıs ayının başından beri bu şehrin, Milano ve Roma ile Sun Express tarafından gerçekleştirilen doğrudan hava yolu bağlantıları var. Kriz nedeniyle beş yıldır birçok kişi İtalya’dan buraya taşındı. Yeni gelenlere yardımcı olma gereksiniminden ortaya çıkan, bu kişilere Türkiye’yi anlatan ve bilgi veren online dergi Il Nuovo Levantino’nun Direktörü Simone Favaro, “Çünkü bu kişilere Türk şirketlerinde veya üniversitelerinde iş verildi. Ancak gönül sebeplerinden ötürü de burada olanlar var.” şeklinde anlatıyor. Söz konusu dergi aynı zamanda yeni gelen kişileri birbiriyle de tanıştırıyor ve bir ağ kuruyor. Bugün İzmir’de yaklaşık 1100 kadar İtalyan var, ülke genelinde ise sayıları toplamda dört bin civarında. Bu kişilerin arasında Ankara Devlet Opera ve Balesinde müzik direktörü olan Alessandro Cedrone ve İzmir Operasında Koro Yönetmeni olan Nicoletta Olivieri de var. Olivieri, “Yalnızca dört aydır buradayım. Başlangıçta dilini bile konuşmadan buraya alışmak kolay değildi.” diyor. Her ne kadar korosunda birçok erkek olsa da Olivieri, “Kadın ile erkek arasında herhangi bir ayrımcılık yok. Seni profesyonel bir değer olarak kabul ettiklerinde artık cinsiyet problem olmuyor” güvencesini veriyor. Olivieri, 'İzmir`de, İtalya`da bir kadın için yapılması daha güç olan şeyleri yapma imkânı buldum. Aslında Müslüman bir ülkede bunun tam tersinin olmasını bekliyordum.” şeklinde sözlerini sonlandırıyor. (İtalya, ANSAmed – 27 Mayıs 2015)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —