Japon ordusu yeni yetkileri ilk kez kullandı: ´İzumo´, ABD ikmal gemisine eşlik ediyor
Japonya orduya yeni yetkiler veren ve ülkede tartışma yaratan kanun kapsamında ülkenin en büyük savaş gemisi İzumo´yu, Japon karasularında seyreden ABD savaş gemisine eşlik etmesi için görevlendirdi.
9 adet helikopter taşıma kapasiteli İzumo sabah saatlerinde Tokyo yakınlarındaki Yokosuka limanından ayrıldı.
İzumo, Pasifik´teki ABD yakıt ikmal gemisi ile buluşarak gemiye eşlik etmeye başladı.
´MİNUMUM DÜZEYDE ATEŞ GÜCÜNÜ KULLANMA YETKİSİ VERİLDİ´
İzumo´nun eşlik ettiği ikmal gemisi, Kuzey Kore ile artan gerginlik nedeniyle ABD´nin bölgeye gönderdiği USS Carl Vinson uçak gemisi ve diğer savaş gemilerine yakıt sağlayacak.Yerel medyaya göre ABD gemisini koruması amacıyla İzumo´ya ´minumum düzeyde ateş gücünü kullanma´ yetkisi verildi.
Japonya Savunma Bakanlığı ise İzumo´nun 15 Mayıs´ta Singapur´da uluslararası bir donanma etkinliğine katılacağı açıklamasını yapmakla yetindi.
PASİFİST ANAYASA´NIN DEĞİŞMESİNDEN SONRA BİR İLK
Japon medyasına göre bu görev Japonya ordusuna yabancı ülkelerde ´muharip eylemlere katılmaları´ yetkisi veren yeni güvenlik kanunu kapsamında verildi.Japaonya´nın 2. Dünya Savaşı´ndan sonra geçirdiği pasifist anayasa ordunun kendini savunma amaçlı eylemler dışındaki operasyonlara girmesini yasaklıyordu.
Ancak Başbakan Şinzo Abe hükümetinin geçen yıl Aralık´ta anayasada yaptığı değişiklikle, ordunun Japonya´nın müttefiklerini korumasına ve lojistik yardım sağlamasına izin verildi, böylece Japonya´nın başka bir ülkeyle olası bir muharip eyleme girmesinin önü de açılmış oldu.
ABD´nin Pasifik Komutanlığına bağlı USS Carl Vinson Uçak Gemisi Görev Grubu, ABD Başkanı Donald Trump´ın emriyle Kuzey Kore´ye nükleer silah ve balistik füze girişimlerine son vermesi için uyarı olarak bölgeye sevk edilmişti.
ABD ve Japonya, geçen hafta Batı Pasifik´te USS Carl Vinson Uçak Gemisi Görev Grubu ve Japonya´ya ait iki destroyerin katıldığı ortak deniz tatbikatı da gerçekleştirmişti.
Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.
TürkiyeSiyonist emperyalizm ve iki manyak…
En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.
DünyaBir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.
TürkiyeGençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Siyonist emperyalizm ve iki manyak…
Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Genç ASAM
Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı
Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz
Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi
2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?
Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi
Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı
ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi
İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı
Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme
HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı
ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…
Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız
KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'
Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi
İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor
Helal telefon olsa alır mıydın?
Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük
Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025
Milletimizin başı sağ olsun
Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!
Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda
Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı
Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor
Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'
Yükleniyor
