• BIST 100

    10147,85%-0,25
  • DOLAR

    32,28% 0,05
  • EURO

    34,97% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2452,76% 0,28
  • Ç. ALTIN

    3942,46% 0,76

Japon ordusu yeni yetkileri ilk kez kullandı: ´İzumo´, ABD ikmal gemisine eşlik ediyor

Japon ordusu yeni yetkileri ilk kez kullandı: ´İzumo´, ABD ikmal gemisine eşlik ediyor

Japonya orduya yeni yetkiler veren ve ülkede tartışma yaratan kanun kapsamında ülkenin en büyük savaş gemisi İzumo´yu, Japon karasularında seyreden ABD savaş gemisine eşlik etmesi için görevlendirdi.

 

Japonya 2. Dünya Savaşı´ndan beri inşa edilen en büyük savaş gemisi ´İzumo´yu Japonya karasularına giren ABD´ya ait yakıt ikmal gemisine eşlik etmesi için görevlendirdi. 

9 adet helikopter taşıma kapasiteli İzumo sabah saatlerinde Tokyo yakınlarındaki Yokosuka limanından ayrıldı.

İzumo, Pasifik´teki ABD yakıt ikmal gemisi ile buluşarak gemiye eşlik etmeye başladı.

´MİNUMUM DÜZEYDE ATEŞ GÜCÜNÜ KULLANMA YETKİSİ VERİLDİ´

İzumo´nun eşlik ettiği ikmal gemisi,  Kuzey Kore ile artan gerginlik nedeniyle ABD´nin bölgeye gönderdiği USS Carl Vinson uçak gemisi ve diğer savaş gemilerine yakıt sağlayacak. 

Yerel medyaya göre ABD gemisini koruması amacıyla İzumo´ya ´minumum düzeyde ateş gücünü kullanma´ yetkisi verildi.

Japonya Savunma Bakanlığı ise İzumo´nun 15 Mayıs´ta Singapur´da uluslararası bir donanma etkinliğine katılacağı açıklamasını yapmakla yetindi.

PASİFİST ANAYASA´NIN DEĞİŞMESİNDEN SONRA BİR İLK

Japon medyasına göre bu görev Japonya ordusuna yabancı ülkelerde ´muharip eylemlere katılmaları´ yetkisi veren yeni güvenlik kanunu kapsamında verildi. 

Japaonya´nın 2. Dünya Savaşı´ndan sonra geçirdiği pasifist anayasa ordunun kendini savunma amaçlı eylemler dışındaki operasyonlara girmesini yasaklıyordu.

Ancak Başbakan Şinzo Abe hükümetinin geçen yıl Aralık´ta anayasada yaptığı değişiklikle, ordunun Japonya´nın müttefiklerini korumasına ve lojistik yardım sağlamasına izin verildi, böylece Japonya´nın başka bir ülkeyle olası bir muharip eyleme girmesinin önü de açılmış oldu.

ABD´nin Pasifik Komutanlığına bağlı USS Carl Vinson Uçak Gemisi Görev Grubu, ABD Başkanı Donald Trump´ın emriyle Kuzey Kore´ye nükleer silah ve balistik füze girişimlerine son vermesi için uyarı olarak bölgeye sevk edilmişti.

ABD ve Japonya, geçen hafta Batı Pasifik´te USS Carl Vinson Uçak Gemisi Görev Grubu ve Japonya´ya ait iki destroyerin katıldığı ortak deniz tatbikatı da gerçekleştirmişti.



17.4° / 11.4°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor