• BIST 100

    10643,60%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04

Japon Şirketleriyle İşbirliği Önerisi

Japon Şirketleriyle İşbirliği Önerisi

Türkiye Başbakanı Erdoğan, “Japon şirketleriyle küresel çapta projelerde iş birliği yapmak istiyoruz.” dedi. Türk hükûmeti, ardı ardına büyük çapta altyapı projelerine girişiyor. Başbakan, Japon şirketleriyle iş birliğinin bir ör

Nihon Keizai Shimbun

Japonya’da bulunan Türkiye Başbakanı Erdoğan, bugün Nikkei gazetesinin konferans salonunda yaptığı konuşmada, “Japon şirketleriyle küresel çapta projelerde iş birliği yapmak istiyoruz.” dedi ve Türkiye’nin altyapı projelerine Japon şirketlerin de katılmasını beklediğini dile getirdi. Ülkenin kuruluşunun yüzüncü yılı olan 2023 yılında dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmeyi hedeflediklerini vurguladı.

Nikkei gazetesi ve Japonya’daki Türkiye Büyükelçiliğinin ev sahipliğini yaptığı konferansta konuşan Başbakan Erdoğan, Japonya ile Türkiye arasında Ekonomik İşbirliği Anlaşması (İEA) yapılmasını beklediğini belirterek, “Yıllık 4 milyar dolar olan Türkiye-Japonya ticaret hacmini, yakın zamanda 10 milyar dolara çıkarmak istiyoruz.” dedi.

Türk hükûmeti, ardı ardına büyük çapta altyapı projelerine girişiyor. Başbakan, Japon şirketleriyle iş birliğinin bir örneği olan nükleer santral inşaatını “tarihî anlaşma” olarak değerlendirdi. Bu ayki olağan Meclis oturumunda, nükleer ihracatına öncülük eden nükleer iş birliği anlaşmasının onaylanması bekleniyor.

Başbakan, yapımı tamamlanan Boğaz’dan geçirilen tüp geçit inşaatına da değindi. Ayrıca İzmit Körfezi’ne IHI tarafından inşa edilecek olan dünyanın dördüncü uzun asma köprüsü ve Mitsubishi’nin yapımını üstlendiği haberleşme uydusuna işaret etti. Bunların yanı sıra Çanakkale Boğazı’nda yapılması planlanan köprü için de Japon firmalarla iş birliği yapmak istediklerini belirtti.

Türkiye ekonomisinde, başbakan olarak göreve geldiği 2003 yılından bu yana geçen 10 yıllık sürede, ortalama yüzde 5 oranında bir büyümenin gerçekleştiğine dikkat çeken Erdoğan, 2023 yılındaki ihracat değerini 500 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini belirtti. Türkiye, Avrupa Birliği’ne Gümrük Birliği ile bağlı, Avrupa’ya yönelik üretim üssü olan bir ülke. Başbakan, “Türkiye; Orta Doğu, Balkan yarımadası ve Afrika’ya yönelik yatırım üssü olarak cezp edici bir ülke.” sözleriyle geniş bir bölgeye yayılmış olan ülkeyi kullanma çağrısı yaptı ve bütün Japon şirketleriyle çalışacaklarını söyledi.

Türkiye, 2001’deki mali krizin ardından IMF’nin kontrolünde yeniden yapılanmaya geçti. Başbakan, bu tecrübeden sonra direnci olan bir ekonomik yapı oluştuğunu iddia etti. ABD Merkez Bankasının kısıtlamaları sonucunda gelişmekte olan ülkelerden paralar çıkarılırken Türkiye ekonomisinin istikrarının koruduğunu vurguladı.

Konferans öncesinde Başbakan, resepsiyon salonundaki karşılama seremonisine katıldı. (Japonya`da yayınlanan Nihon Keizai Shimbun - 7 Ocak 2014)



22.1° / 13.7°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor