Tarih: 27.11.2014 09:26

Japonya İle EPA Müzakerelerine Başlanmalı

Facebook Twitter Linked-in

Ryosuke Hanafusa

Nikkei BP ve Nikkei Gazetesinin sponsorluğunu üstlendiği “2014 Japonya-Türkiye İş Forumu” İstanbul’da yapıldı. Yaklaşık 400 kişinin katıldığı forumda önde gelen 15 şirket, iki ülkenin işbirliği içinde Türkiye ve çevresinde gelişmesine yönelik taktikler ile ilgili olarak söz aldı. Başbakan Yardımcısı Babacan, “Japonya ile Ekonomik İşbirliği Anlaşmasını (EPA) mümkün olduğunca yakın zamanda gerçekleştirmek istiyoruz” dedi.

IHI Yönetim Kurulu Başkanı Kama Kazuaki, firmasının, ülkenin batısındaki İzmit’te yapımını üstlendiği, dünyanın dördüncü büyük köprüsü olacak inşaata ilişkin olarak, “IHI’nin uzmanlığı ve teknolojisi Türk şirketlerine aktarılacak” şeklindeki görüşünü belirtti. Köprü dışında diğer alanlarla ilgili olarak da “Linyit kömürünün çıkarıldığı Türkiye’de kömürle çalışan termal enerji santrali yapımına destek verilebilir” dedi.

Boğazın altından geçen tünelin yapımını üstlenen Taisei Corporation Yönetim Kurulu Başkan Vekili Satoru Ogata, Orta Asya ve Orta Doğu’yu işaret ederek, “Yurtdışında da Türk şirketleri ile işbirliği yaparak Japon altyapı ihracatını artırmak istiyoruz” dedi. Sismik izolasyonlu ve enerji tasarruflu binaların Türkiye’de pazarının oluşturulmasına dair düşüncesini belirtti.

Japon Uluslararası İşbirliği Bankası Kıdemli Direktörü Tadashi Maeda, santral projeleri için finans desteğine dikkati çekmesinin yanı sıra, Türkiye ekonomisinin gelişmesinde Japon şirketlerinin payı büyük” dedi.

Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temel Kotil, Hava taşımacılığının merkezi Batı Avrupa’dan Türkiye’nin de bulunduğu doğuya doğru kayıyor” diyerek komşu ülkelere erişimin kolaylığına dikkati çekti.(Japonya, Nihon Keizai Shimbun - 26 Kasım 2014)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —