Tarih: 04.01.2014 21:49

Japonya-Türkiye Teknoloji Üniversitesi

Facebook Twitter Linked-in

Ryosuke Hanafusa

Türkiye ile Japonya’nın ortaklaşa kuracakları bilim ve teknoloji üniversitesiyle ilgili olarak mutabakat muhtırası imzalayacakları açıklandı.

Türkiye Başbakanı Erdoğan’ın 6-8 Ocak tarihlerinde Japonya’ya yapacağı ziyaret esnasında iki ülke hükûmeti arasında konu hakkında anlaşmaya varılacak. Bakan, Japonya’nın lideri olduğu konsorsiyumun Karadeniz kıyısındaki Sinop’ta inşa edeceği nükleer santral projesinin ticari sözleşmesi olan ev sahibi ülke anlaşmasının haziran ayına kadar Meclisten geçeceği yönünde öngörüsünü paylaştı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, detayları, 31 Aralık’ta, başkent Ankara’da Nihon Keizai Sihmbun’a verdiği mülakatta açıkladı.

Yıldız’ın, Başbakan’a Japonya ziyaretinde eşlik etmesi planlanıyor. Türkiye hükûmeti, üniversite kurulmasını, nükleer santral projesi müzakereleri esnasında Japonya hükûmetinden talep etti. Yıldız, mülakatta “Know how transferi önemli.” diyerek üniversitenin kurulmasıyla insan kaynağının yetiştirilmesi konusundaki beklentisini dile getirdi.

Japon akademisyenlerin Türkiye’ye davet edilerek nükleer mühendislik alanı dışında kimya, elektronik gibi birçok mühendislik anabilim dalının kurulması da planlanıyor. Bakan, sosyal bilimler anabilim dallarının da kurulması yönünde görüşünü açıkladı. Ayrıca mühendislere yönelik bilim ve teknoloji merkezinin de ortaklaşa kurulmasıyla inşaatın 2017 yılı gibi başlayacağı nükleer santral projesinde görev alacak insan kaynağının yetiştirilmesi planlanıyor. Bakan, üniversite arazisi için de İstanbul’un Asya Yakası’nda 120 bin metrekarelik bir alanın tahsis edilmesinin planlandığını ifade etti.

Bakan, haziran ayına kadar yatırım yapacak Japon, Fransız ve Türk şirketlerinin nükleer santral proje şirketini kurmayı planladıklarını da açıkladı. Türkiye tarafının hisse oranıyla ilgili olarak “Yüzde 35-49 arasında düşünülüyor.” bilgisini paylaştı. Nükleer santralin işletmesini üstlenecek Fransız GDF Suez’in de yatırım yapması öngörülürken Yıldız, Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ile Başbakan Erdoğan’ın ocak ayı sonlarında Türkiye’de yapacakları ikili görüşmelerde Japon-Fransız konsorsiyumunun üstleneceği nükleer santral projesi üzerinde de fikir alışverişinde bulunacaklarını kaydetti. (Japonya, Nihon Keizai Shimbun gazetesi - 1 Ocak 2014)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —