Tarih: 26.04.2022 18:25

JEOPOLİTİK GELİŞMELER ABD EKONOMİSİNİ GÖLGELİYOR!

Facebook Twitter Linked-in

ABD Federal Rezerv Bankası (FED), nisan ortalarına kadar ılımlı bir ivme yakalayan ABD ekonomisinin jeopolitik gelişmeler ve küresel fiyat artışları nedeniyle olumsuz bir havaya girdiğini açıkladı. 

FED´in 20 Nisan 2022 çarşamba günü yayınladığı Beige Book anketinde , “Firmalar hızla artan girdi maliyetlerini müşterilere aktarmaya devam ederken, enflasyonist baskılar son rapordan bu yana güçlü kaldı” açıklamasında bulunarak ABD ekonomisinin enflasyon karşısındaki durumuna değindi. Aynı açıklamalar içerisinde “Gelecekteki büyümeye yönelik görünümler, son jeopolitik gelişmelerin ve artan fiyatlar nedeniyle belirsiz duruma düştü.' ifadeleri kullanıldı.

Rapor içerisinde ABD´nin 40 yılın en yüksek enflasyonuyla mücadele ettiği ifade edilirken, FED yetkilileri de 50 baz puanlık bir faiz artırımına açık olduklarını ifade ettiler. ABD Merkez Bankası yetkilileri; 'ABD merkez bankacıları, düşüşe neden olmadan fiyat artışlarını yavaşlatabileceklerini ancak pandeminin neden olduğu tedarik zinciri kesintileri devam ederse bu hedefin daha zor olabileceğini' ifade ediyor. 

ABD´deki işletmelerin genel durumlarıyla alakalı değerlendirmelerde de bulunan FED yetkilileri; 'Özellike New York gibi önde gelen şehirlerde tedearik zincirinin daralmasına bağlı fiyat artışlarının yoğunlaştığına ve işletme sahiplerinin istihdam yaratma ve maaşların artırılması hususunda zorluklarla karşılaşabileceğini' ifade etti.

ABD´nin Minneapolis bölgesindeki işletmeler özelinde de değerlendirmelere yer verilen açıklamalarda;  “hızlı ücret enflasyonunun” düşük ücretli pozisyonlar arasında ciroyu artırdığını bildirilirken, bazı işverenlerin “artan ücret baskısı ve işçi eksikliği” ile başa çıkmak için otomasyonu düşündüklerine yer verildi. 

Diğer yandan beyaz yakalı sektöründeki durumunda işverenleri yeni alternatifler ve motivasyon yöntemlerine ittiğine yer verildi. Örneğin; Bazı işverenler, seminerler düzenleyerek ve yeni avantajlar sunarak işçileri ofise geri çekmek için yeni yollara başvurduğu hatta St. Louis bölgesindeki büyük bir şirketin, daha fazla insanı ofise gelmeye teşvik etmek için bir kahve dükkanı, bir atari salonu ve daha fazla ortak çalışma alanı açtığı belirtildi. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —