Kafkasya manevraları: Ermeni liderin Moskova ziyaretinin amacı neydi?

Kafkasya manevraları: Ermeni liderin Moskova ziyaretinin amacı neydi?

Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan´ın 2 günlük Moskova ziyareti sona erdi. Görüşmelerin gündeminde ticaret, kültürel ve toplumsal ilişkiler ve askeri işbirliğinin yanı sıra, Dağlık Karabağ dahil bölgesel sorunlar vardı.

 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ermenistanlı mevkidaşı Serj Sarkisyan, askeri ve bölgesel sorunlar üzerinde yoğunlaştı. Zira bu konular, ülkenin dış politikasını belirleyen kişi ve silahlı kuvvetlerin başkomutanı olarak tamamen Rus liderinin yetkisi kapsamında bulunuyor.

Ziyaret öncesinde yaşanan olaylar ve Ermeni heyetinin programı da Sarkisyan´ın öncelikle askeri ve bölgesel sorunları görüşmek için geldiğini gösteriyor.

Elbette Ermenistan´ın ekonomik sorunları oldukça büyük. Ülkenin Avrasya Ekonomik Birliği´ne entegrasyonu Erivan´da beklenen hızlı sonucu vermedi.

BÖLGENİN İSTİKRARI GÜNDEMDE

Rusya´nın kilit öneme sahip stratejik müttefiki olarak Ermenistan´ın statüsü öncelikle Kafkasya´daki özel askeri ve stratejik konumuna dayanıyor. İkili ekonomik işbirliğinin öncelikli alanları ve Moskova´nın bu ülkenin ekonomisinin güçlenmesine ve sosyal alanının istikrara kavuşmasına olan ilgisi de bu temelde belirleniyor. İki ülkenin, güvenliği sağlama partnerleri olarak ayrıcalığı bu ittifakın dayanıklılık ve sürdürülebilirliğini garanti ediyor.

Sarkisyan, Dağlık Karabağ dahil bölgesel sorunları, 14 Mart günü Moskova Devlet Diplomasi Enstitüsü´ndeki konuşması sırasında da gündeme getirdi. 

Ayrıca Gümrü´de Rusya´yla ortak askeri fabrikanın kurulması olasılığını da gündeme getiren Sarkisyan, böyle bir fabrikanın Ermenistan´ın savunma yeteneğini büyük ölçüde artıracağını ve silah ithalatına olan bağlılığını azaltacağını söyledi.

BAKÜ-ERİVAN HATTI

Erivan´ın askeri konulara özel ilgisi, Dağlık Karabağ konusunda Azerbaycan´la yapılan görüşmelerin çıkmaza girmesinden kaynaklanıyor. Taraflar uzlaşmaz duruş sergilerken, geçen yıl cephe hattında değişikliklere yol açan sıcak çatışmalar yaşandı.

Bakü ve Erivan, mevcut çıkmazdan uluslararası etkinliği artırarak çıkmaya çalışıyor. Sarksisyan´ın Moskova ziyaretine eş zamanlı olarak Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev de Fransa´ya gitti. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Minsk Grubu eş başkanı olarak ülkesinin Dağlık Karabağ için çabaları artırma sözünü verdi ve diğer eş başkanlar olan Rusya ile ABD´den bu sürece katkıda bulunmayı talep etti.

Azeri liderinden birkaç gün önce Sarkisyan da Paris´i ziyaret etmiş, aynı sözleri duymuştu. Ancak Hollande´ın, Aliyev´le ortak basın toplantısında, Fransa´nın Karabağ´daki statükonun sürmesinin kabul edilemez gördüğü yönündeki açıklamaları net bir şekilde Bakü karşısında reverans olarak değerlendirilebilir, zira bu ifade Azerbaycan´ın duruşuyla örtüşüyor.

ERİVAN´IN DİPLOMATİK HAMLESİ

Bu bağlamda Sarkisyan´ın Rusya´yla askeri ve teknik işbirliğini genişletme çağrısı, diplomatik konumunu güçlendirme çabası olarak gösterilebilir. Kabaca, Moskova´ya ‘korumaya değer bir şeyler var´ mantığıyla Ermenistan´daki askeri varlığını artırma teklif ediliyor.

Erivan´ın bu diplomatik hamlesi oldukça etkili görünüyor. Kafkasya gerçekten de Rusya´nın topraklarını savunma açısından önemli. Bu önem küçümsenmemeli, özellikle de başta Suriye olmak üzere Ortadoğu´da yaşananlar dikkate alınırsa. Ermenistan gerçekten de Rusya´nın bölgedeki tek tutarlı askeri müttefiki. Moskova gerçekten de Kafkasya´daki konumunu güçlendirmeye ilgi duyuyor. 

Azerbaycan´ın politikası, Rusya´ya yönelik dostça olsa da çok daha bağımsız ve çok yönlü. Azerbaycan, Suriye´deki Rusya-Türkiye-İran işbirliğinin güçlendirilmesi açısından Rusya için önemli.

RUSYA KAFKASYA´DA SAĞLAM BİR BARIŞA İLGİ DUYUYOR

Ama Rusya´nın Dağlık Karabağ´da taraflardan birinin zaferine değil sağlam bir barışın sağlanmasına ilgi duyduğunu anlamak gerekir. Zira hakkı yenen taraf her halükarda rövanşı kovalayacak, bu da gelecekte Kafkasya´daki durumu istikrarsızlaştırmanın yanında Rusya sınırlarındaki bölgesel krize küresel oyuncuları da çekecek.

Azerbaycan´ın çok gerisinde olan Ermenistan ordusunu ve ekonomisini güçlendirme çalışmaları sürecek, ta ki iki ülkenin potansiyeli eşitlenene kadar. Bu bağlamda, Sarkisyan´ın dile getirdiği teklifler veya en azından bir kısmı hayata geçirilecek. Ama gözle görülür gelecekte Rusya´nın arabulucu rolünü bırakması beklenmemeli. Moskova, gerilimin tırmanmasına sıcak bakmıyor.



Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Türk savunma sanayisi 10 yıla 13 havacılık motoru sığdırdı

Türkiye'nin havacılık motorlarında lider şirketi TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), yaklaşık 10 yıllık dönemde 12 milli, 1 yerli olmak üzere 13 motora imza attı.

Teknoloji

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurmasından endişe ediliyor

MHP lideri Bahçeli: Yeni bir dünya savaşı cinayettir

Vücutta kolay morarma o hastalığın habercisi olabilir!

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sıcaklıklar 30 derecenin üzerine çıkacak (Bu hafta hava nasıl olacak?)

TBMM açılıyor: Gündemde kripto para düzenlemesi var

Yerel seçim dünya medyasında: İstanbul 'büyük ödül', muhalefeti bekleyen tehlike

Avrupa bu itiraf ile çalkalanıyor... Polonya Başbakanı Tusk'tan savaş uyarısı: Hazır değiliz!

Yükleniyor