Kalın: Türk-Rus Genelkurmayları arasında direkt hat oluşturuldu
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki görüşme hakkında açıklama yapan Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın, ´Bu tür hadiselerin yeniden yaşanmaması ve askeri alanlarda yakın işbirliğinin sağ
Dün yapılan Putin-Erdoğan görüşmesine ilişkin açıklamalarda bulunan İbrahim Kalın, 'Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilerde yeni bir sayfa açıldı. Bu tür hadiselerin yaşanmaması için yakın iş birliği içinde olalım´ denildi. Bu çerçevede, bizim Genelkurmay ile Rus Genelkurmayı tekrar bir direkt hat oluşturdular. Bu konuda temas halindeler. Dünkü görüşmenin bir bölümünde Rus Genelkurmay Başkanı da vardı. Bizim Genelkurmay Başkanımız ile temas halindeler' dedi.
Kalın, 'Genelkurmay´ın ayrıca istihbaratımızın, Dışişlerinin bu konudaki mekanizmaları başladı. Hatta bu Suriye konusunda yeniden bir üçlü mekanizmanın kurulması, bizden istihbarat, asker, diplomattan oluşan bir heyetle onlardan oluşan bir heyetin hemen çalışmaya başlaması yönünde dün başkanlar talimat verdiler. İlk görüşme yarın olacak. Hatta bugün heyet, zannediyorum bu akşam Moskova´ya gidecek. İlk görüşmelerini de yarın yapacak. 24 Kasım´daki hadiselerin yaşanmaması açısından çok önemli hem de Suriye meselesinde bir çatışmanın durdurulması, sivil kayıpların önlenmesi noktasında büyük önem arz ediyor' açıklamasında bulundu.
KIRMIZI HAT SORUSU
Kalın, A Haber televizyonunda katıldığı canlı yayında, Rusya´nın düşürülen uçak ve pilotla ilgili herhangi bir tazminat talebinin olup olmadığının sorulması üzerine, bu konunun gündeme gelmediğini, ilişkilerde yeni bir sayfa açıldığını söyledi. Rus tarafının bu konuda büyük bir olgunlukla hareket ettiğini dile getiren Kalın, 'Yeni bir sayfa açtık. Bu tatsız hadise hepimizi üzdü. Bu tür hadiselerin yaşanmaması için yakın iş birliği içinde olalım denildi. Dünkü görüşmede bir bölümünde Rus Genelkurmay Başkanı da vardı. Bizim Genelkurmay Başkanımız ile temas halindeler.' dedi. Bunun bir ´kırmızı hat´ olup olmadığına ilişkin soru üzerine Kalın, 'Askerler hangi hattan konuşuyorlar bilemiyorum direkt konuştukları, kırmızı, siyah mı… Hem Suriye konusunda hem diğer ikili ilişkiler konusunda, diğer bölgesel konularda. Hava sahası ve diğer konularda yakın temas içerisindeler. Genelkurmay Başkanlarının kısa süre içinde karşılıklı ziyaretlerinin olup olmayacağı dün yapılan görüşmelerde, bu henüz karara bağlanmadı. Ancak normal süreç içerisinde zannediyorum olur' ifadelerini kullandı.
PUTİN: SİZİN SIKINTINIZ BİZİ DE SIKINTIYA SOKARDI
'Putin, önemli bir şey söyledi ve ´Açıklamayı yaptık ama bir yandan da takip ediyoruz. Sizi sıkıntıya sokacak bir durumun ortaya çıkması, bizi de sıkıntıya sokardı ama siz ne zaman ki halkı sokağa çağırdınız ve millet sizin çağrınız üzerine meydanlara çıkmaya başladı, ´Ben, bu iş bitmiştir´ dedim´ dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın çağrı yapması üzerine darbecilerin bunun karşısında duramayacağının Rus bakış açısında yer etmiş olması çok önemli'
ÜÇLÜ MEKANİZMA RUSYA´YA GİDİYOR
Bu konuların 29 Haziran´dan sonra başladığını aktaran Kalın, 'Genelkurmay´ın ayrıca istihbaratımızın, Dışişlerinin bu konudaki mekanizmaları başladı. Hatta bu Suriye konusunda yeniden bir üçlü mekanizmanın kurulması, bizden istihbarat, asker, diplomattan oluşan bir heyetle onlardan oluşan bir heyetin hemen çalışmaya başlaması yönünde dün başkanlar talimat verdiler. İlk görüşme yarın olacak. Hatta bugün heyet, zannediyorum bu akşam Moskova´ya gidecek. İlk görüşmelerini de yarın yapacak. 24 Kasım´daki hadiselerin yaşanmaması açısından çok önemli hem de Suriye meselesinde bir çatışmanın durdurulması, sivil kayıpların önlenmesi noktasında büyük önem arz ediyor.' dedi.
´İLK ARAYAN LİDERLERDEN BİRİ PUTİN´
Rusya´daki temaslarda Fetullahçı Terör Örgütü´nün gündeme geldiğini anlatan Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın özellikle darbe sürecini detaylı bir şekilde anlattığını ifade etti. Putin´in, darbe girişimi sonrasında Türkiye´yi ilk arayan ve net açıklama yapanlardan olduğunu ve bundan ötürü de kendisine teşekkür edildiğine işaret eden Kalın, şöyle konuştu:
'O gece ilk ve en net açıklamayı yapan ülkelerden biri Rusya´ydı. Putin, önemli bir şey söyledi ve ´Açıklamayı yaptık ama bir yandan da takip ediyoruz. Sizi sıkıntıya sokacak bir durumun ortaya çıkması, bizi de sıkıntıya sokardı ama siz ne zaman ki halkı sokağa çağırdınız ve millet sizin çağrınız üzerine meydanlara çıkmaya başladı, ben, bu iş bitmiştir dedim´ dedi. Siyasi bir lider olarak, Cumhurbaşkanımıza bunu söyledi. Bu, önemlidir. Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın çağrı yapması üzerine darbecilerin bunun karşısında duramayacağının, Rus bakış açısında yer etmiş olması çok önemli. Putin´in Türkiye´yi araması Türk toplumunda da karşılık buldu ve takdirle karşılandı.'
İbrahim Kalın, St. Petersburg´daki görüşmelerde yemek tabaklarının üzerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin´in fotoğraflarının bulunduğunu ve bu tabaklardan kendilerine de hediye edildiğini belirtti.
GÖRÜŞMENİN 4 AYAĞI VAR
Kalın, Erdoğan-Putin görüşmesinin bölgesel konularla ilgili dört önemli ayağı olduğunu belirterek, bunlardan birinin Suriye konusu olduğunu söyledi. Ortak basın toplantısının ardından, Suriye konusunun kapsamlı olarak tekrar ele alındığını anlatan Kalın, şunları söyledi:
'Orada özellikle çatışmaların durdurulması, Halep´e insani yardımların ulaştırılması, siyasi geçiş sürecinin sağlanması ve Suriye´nin toprak bütünlüğünün muhafaza edilmesi ve özellikle PYD, YPG konusundaki pozisyonumuzun dikkate alınarak burada adımların atılması konusunda mutabık kalındı. Rus tarafı ile bizim Esed konusunda birtakım görüş ayrılıklarımız var. Siyasi geçiş süreci, çatışmaların durdurulması, toprak bütünlüğünün korunması konusunda hem fikiriz. Sadece bunun nasıl olacağı konusunda görüş ayrılıklarımız var. Tabii bu görüşülecek. Heyetlerimiz bu konuları detaylı bir şekilde konuşacaklar. Dışişleri Bakanımız mevkidaşı Lavrov ile zaten dün görüştü.'
IŞİD´E KARŞI ORTAK MÜCADELE
Teröre karşı mücadelede iş birliği kapsamında özellikle IŞİD konusunda Türk ve Rus taraflarının yapabileceklerine ilişkin somut bir gelişme olup olmadığının sorulması üzerine Kalın, görüşmelerdeki en önemli başlıklardan birinin başta PKK ve IŞİD olmak üzere, bütün terör örgütlerine karşı ortak mücadeleyi içerdiğini bildirdi. Kalın, bu kapsamda iki ülke arasında bir görüş ayrılığının söz konusu olmadığını vurgulayarak, 'PKK zaten bir terör örgütü ve Ruslar bunu böyle kabul ediyor ve verdiğimiz mücadelenin de farkındalar. PYD ve YPG gibi gruplar konusunda da pozisyonumuz da çok açık. Cumhurbaşkanımız da bunu net şekilde ortaya koydu.' diye konuştu.
PYD GÜNDEME GELDİ Mİ?
Dünkü görüşmede, Moskova´daki PYD bürosunun gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın bu konuyu Rusya Devlet Başkanı Putin´e ilettiğini, onların da bu konudaki hassasiyetlerin farkında olduğunu ifade etti. Türkiye, Rusya, Azerbaycan üçlü mekanizmasının kurulmasının da kararlaştırıldığını hatırlatan Kalın, hem üç ülke arasındaki ilişkiler açısından hem de Yukarı Karabağ sorununun çözümü noktasında önemli bir adım olduğuna işaret etti. Kalın,Rus tarafının son dönemde yapıcı katkıları olduğunu belirtti.
Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.
TürkiyeSiyonist emperyalizm ve iki manyak…
En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.
DünyaBir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.
TürkiyeGençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Siyonist emperyalizm ve iki manyak…
Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Genç ASAM
Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı
Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz
Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi
2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?
Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi
Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı
ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi
İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı
Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme
HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı
ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…
Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız
KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'
Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi
İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor
Helal telefon olsa alır mıydın?
Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük
Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025
Milletimizin başı sağ olsun
Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!
Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda
Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı
Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor
Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'
Yükleniyor
