Kanada Dışişleri Bakanı´ndan ´20 milyar dolarlık tweet´
Kanada Dışişleri Bakanı Chrystia Freeland´in, Suudi Arabistan güvenlik makamlarının başkent Riyad´da bazı insan hakları aktivistlerini tutuklaması üzerine Twitter´dan yaptığı paylaşım, ilk tespitlere göre Kanada´ya yaklaşık 20 mily
Bakan Freeland´in halen Riyad´da tutuklu bulunan Kanadalı blog yazarı Raif Badawi´nin kız kardeşi Samar Badawi ile bir kadının daha hapse konulmasının ardından yaptığı ve Suudi Arabistan´ı bu kişileri serbest bırakmaya çağıran paylaşımı, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkileri kopma noktasına getirdi.
15 MİLYAR DOLARLIK ALIM DURDU
Suudi Arabistan´ın Kanada ile ticari ilişkilerin dondurulması kararı, Kanada´nın Suudi Arabistan´a satışına karar verilen ve halen üretim aşamasında olan toplam 15 milyar dolarlık 928 adet hafif ve ağır askeri zırhlı araç paketini de etkiledi.
2 BİN 470 KİŞİ İŞİNDEN OLACAK
Kanada kamuoyunda uzun süre tartışmalara neden olan satış, dönemin Dışişleri Bakanı Stephen Dion´un girişimleriyle 2016 yılı nisan ayında onaylanmış ve üretime safhasına geçilmişti.
Söz konusu ihaleyi alan GDLS, bu üretim için 470´i imalat hattında olmak üzere 2 bin 470 yeni işe alım gerçekleştirdiğini ve Suudi Arabistan´ın son kararı ile bu kişilerin işlerinden olacağını açıkladı.
KANADA´DAN GERİ ÇAĞRILAN SUUDLU ÖĞRENCİLER
Suudi Arabistan´ın ticari ilişkileri dondurma kararı kapsamında Kanada´daki üniversitelerde Suudi Arabistan devlet bursu ile okuyan 17 bin 272 öğrenci de aileleriyle ülkeyi terk edecek.Suudi Arabistan Eğitim Bakanlığından yapılan açıklamada, Riyad yönetiminin Kanada´yla eğitim, burs ve öğrenci gönderilmesi programlarını durdurduğu ifade edilerek, bu tür programlara kayıtlı olanların başka ülkelere nakli için acilen bir program hazırlanacağı ifade edilmişti.
Ottawa Üniversitesi tarafından yapılan ve Kanada basınına yansıyan bir araştırmaya göre, uluslararası öğrenci statüsü kapsamında Kanada´da bulunan Suudi öğrenciler, ülkedeki en büyük 6´ncı öğrenci topluluğunu oluşturuyor. Araştırmaya göre bu öğrencilerin Kanada ekonomisine katkıları, eğitimin yanında aileleri için yaptıkları harcamalarla 500 milyon doları buluyor.
TIBBİ TEDAVİ PROGRAMLARI DA DURDURULDU
Suudi resmi haber ajansının aktardığına göre, ABD ve Kanada´da Suudi Sağlık Ataşesi Dr. Fahd bin İbrahim Al Tamimi, Suudi Arabistan´in Kanada´daki tüm tıbbi programlarını durduğunu ve ülkedeki tüm Suudlu hastaların başka ülkelere transferlerini koordine ettiğini duyurdu.
TAHIL ALIMI DURURULDU
Resmi bir talimat aldıklarını söyleyen Avrupalı tahıl tüccarları ise, dün Salı yaptıkları açıklamada, Suudi Arabistan Tahıl Kurumu´nun Kanada´dan buğday ve arpa satın almayı durduracağını belirttiler.Kurum tarafından yapılan talimatta, 'Suudi Arabistan Tahıl Kurumu, 7 Ağustos 2018 Salı günü itibariyle, Kanada menşeli buğday unu veya arpa yemi kabul etmeyecek' açıklaması yapıldı.
Eş Şark El Avsat gazetesinin Kanada hükümet ajansına dayandırdığı istatistiklere göre, sert buğday dışında Suudi Arabistan´a yapılan toplam buğday satışının 2017 yılında 66 bin ton, 2016 yılında ise 68 bin 250 ton olduğunu gösteriyor.
TİCARET HACMİ 4 MİLYAR DOLAR
Kanada İstatistik Kurumu verilerine göre, Kanada´nın Suudi Arabistan ile 4 milyar dolarlık ticaret hacmi bulunuyor.
Kanada, Suudi Arabistan´ın aldığı son karar ile ekonomi yönetiminde bu kalemden de yoksun kalacak.
SAUDİA, TORONTO HATTINI KAPATTI
Krizin etkilediği bir diğer alan da iki ülke arasındaki uluslararası uçuşlar oldu.
Suudi Arabistan Hava Yolları Saudia´dan yapılan yazılı açıklamada ise Kanada ile olan ticari ilişkilerin dondurulması kararı kapsamında 13 Ağustos Pazartesi gününden itibaren Kanada´nın Ontario eyaletinin merkezi Toronto´ya yönelik gidiş-dönüş seferlerinin durdurulduğu bildirilmişti.
Açıklamada, Toronto rezervasyonlarının askıya alındığı belirtilerek, önceden alınan tüm biletlerin iptal ve iadesinde herhangi bir kısıtlama yapılmayacağı duyurulmuştu. Saudia´nın Toronto seferlerinin iptalinin de Kanada ekonomisine olumsuz yansıyacağı belirtiliyor.
Öte yandan, Suudi makamlarının aldığı karar kapsamına Kanada ile Suudi Arabistan menşeli şirketlerin üçüncü ülkelerdeki ortaklıklarının da girdiği, bu tür ortaklıkların toplam parasal boyutlarının ise ilerleyen günlerde belli olmasının beklendiği kaydediliyor.
Krizi yorumlayan uzmanlar, Kanada Dışişleri Bakanı Freeland´in attığı tweet ile başlayan krizin ülke ekonomisine maliyetinin şimdilik 20 milyar dolar olduğunu ancak bu rakamın artabileceğini dile getiriyor.NE OLMUŞTU?
Kanada Dışişleri Bakanı Chrystia Freeland, halen Riyad´da hapse konulan Suudi Arabistan asıllı Kanada vatandaşı blog yazarı Raif Badawi ile onu ziyarete giden kız kardeşi Samar Badawi ve bir kadının daha tutuklanması üzerine sosyal paylaşım sitesi Twitter´daki hesabından bir paylaşımda bulunmuştu. Paylaşımında, söz konusu tutuklamalardan dolayı 'çok endişeli' olduğunu belirten Bakan Freeland, Suudi Arabistan´ı tutukluları derhal serbest bırakmaya çağırmıştı.
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı da aynı yolu izleyerek resmi Twitter hesabından Kanada ile tüm ticari ilişkilerini dondurduğunu, Kanada´nın Riyad Büyükelçisine ülkeyi terk etmesi için 24 saat süre verdiğini ve kendi büyükelçisini de geri çağırdığını duyurmuştu.
Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.
TürkiyeSiyonist emperyalizm ve iki manyak…
En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.
DünyaBir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.
TürkiyeGençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Siyonist emperyalizm ve iki manyak…
Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Genç ASAM
Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı
Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz
Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi
2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?
Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi
Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı
ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi
İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı
Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme
HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı
ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…
Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız
KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'
Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi
İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor
Helal telefon olsa alır mıydın?
Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük
Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025
Milletimizin başı sağ olsun
Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!
Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda
Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı
Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor
Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'
Yükleniyor
