Tarih: 07.06.2018 20:13

Kanada´ya gümrük duvarını savunan Trump, ´Beyaz Saray´ı yakan siz Kanadalılar değil miydiniz´ dedi

Facebook Twitter Linked-in

 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron´un ABD Başkanı Donald Trump´la telefon görüşmelerinden ´´Sosis gibi, içinde ne olduğunu hiç açıklamayayım daha iyi´´ diye söz etmesi, boşuna değil. 

Trump, ithal çelik-alüminyuma yüzde 25-10 ilave gümrük vergisi uygulamasına ABD´nin kuzey komşusu ve sıkı müttefiği Kanada´yı dahil etmesine tepki gösteren Kanada Başbakanı Justin Trudeau ile manşetlere çıkan bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Trump, telefonda kendisine sitem eden Trudeau´ya ´´Beyaz Saray´ı yakan siz Kanadalılar değil miydiniz´´ dedi.

1814´TE WASHINGTON´I YAKANLAR KİMDİ? 

Bahsettiği, ABD ile sömürgeci İngiliz güçleri arasındaki 1812 Savaşı. 1814´te İngiliz güçleri, Washington DC´yi işgal edip Beyaz Saray, ABD Kongresi binası (Capitol) ve Amerikan hükümeti binalarını yakmıştı.

Gelgelelim Kanada o zaman bağımsız devlet değildi, İngiliz sömürgesiydi ve bu sıfatla savaşta yer almıştı. Üstelik tarih kitaplarına göre Washington DC´yi yakanlar, Büyük Britanya´dan gönderilen askerlerdi.

1813´TE ABD TORONTO´YU YAKTIĞINDAN…

Ancak 1813´te ABD, bugünkü adıyla Toronto olan York´u yakmış olduğundan, Kanadalılar arasında ´´Washington´ı nasıl yakmıştık´´ tarzı espriler yaygın.

Hatta geçen ay eski Kanada Başbakanı Kim Campbell ´´Ahh o eski güzel 1812 Savaşı, Washington´ı yaktığımız´´ diye tweetlemişti.

KANADA´NIN LİBERAL LİDERİ, TRUMP´A ATEŞ PÜSKÜRDÜ 

​Trump´ın ise Trudeau´ya ´´Beyaz Saray´ı siz yakmamış mıydınız´´ sözlerini ciddi ciddi mi sarf ettiği, yoksa espri mi yaptığı netleşmedi.

CNN´nin haberine göre Kanada Başbakanı telefonun öbür yanından gümrük duvarlarına çok sert tepki gösterdi. Trudeau, Trump´a ´´Ek gümrük vergilerini ulusal güvenlik meselesi olarak nasıl haklı gösterebiliyorsunuz? Kanada ile ticareti ABD´ye ulusal güvenlik tehdidi olarak görmek, saçmalığın dikalası´´ dedi.

Haberin patlak vermesi üzerine Kanadalıların şimşeklerini çeken ABD Başkanı´na, sosyal medya kullanıcıları, bahsettiği olaydan 50 küsur yıl sonra Kanada´nın bağımsızlığını kazandığını ve tüm bunların üzerinden 200 küsur yıl geçtiğini hatırlattı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —